Literatura

przez zapomnienie (wiersz)

Weronika


Aromatycznie apetycznie patrzysz na mnie

Apatycznie antypatycznie wyglądam jak zawsze
Patrząc przez chmurę dymu z papierosa
Wydajesz się mieć ociekający pożądaniem wyraz twarzy.

Pije kawę, ceremonialnie, jak co wieczór
Ty sięgasz po mnie przeciskając swoją twarz przez mętną chmurę
Patrzę w ścianę, która ma kolor podobny do twoich oczu
Szaroniebieski, sama nie wiem, może szary.

Zdaje się, że już nie siedzę gdzie siedziałam
Zdaje się, że już nie pije tej kawy co piłam
Być może jestem na dywanie, nie patrzyłam
Zamknęłam oczy.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 11 czerwca 2009, 23:39
po pierwszym czytaniu mogę powiedzieć, że nawet ciekawe, choć początek mnie zraził. taka zabawa słowem łatwo może popaść w przesadę. jakoś nie widzę sensu pisania z wielkiej litery każdego wersu.
Jacek
Jacek 12 czerwca 2009, 19:43
Na nie. Oklepany temat,a to o tyle niebezpieczne, że miałem okazję czytać dużo lepsze wiersze na ten temat. Niekonsekwencja się tu wkradła. Kropki tylko na końcach strof?Mimo tego, że zdania kończą się wcześniej?Skoro zaczynasz z interpunkcją, to pisanie wyrazów z początków wersów wielką literą ,mam potraktować jako błąd ortograficzny. Klamra A-Z oklepana. Anafora z trzeciej strofy nazbyt się narzuca. Istota anafory polega na umiejętności jej zamaskowania w taki sposób, by była wyrazista i niewidoczna zarazem. Tu nie chodzi o to, żeby pokazać paluchem "O, ta tu jest anafora,a zaraz będzie przerzutnia!". I ta siłowa zabawa słowem an samym początku. Skoro zaczynasz już tak pisać, w takiej konwencji, to się jej trzymaj,a nie odpuszczasz ją sobie po dwóch wersach. Za dużo tych małych błędów, żebym był na tak.
przysłano: 10 czerwca 2009 (historia)

Inne teksty autora

***
Weronika
***
Weronika
Pragnienie
Weronika

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca