Literatura

CONTEMPORARY IDEA (wiersz)

Murach

obywatelu!

poezja cywilna jest naszą

wspólna sprawą!

zapoznaj się z sygnałami alarmowymi

i przekaż je innym.

alarm powietrzny:

dźwięki powtarzające się

w modulowanych wersach

alarm o skażeniach:

dźwięki trwające 10 sekund

powtarzane przez 3 minuty

w trzech tryptykach.

alarm o klęskach żywiołowych

i zagrożeniu środowiska:

dźwięk ciągły trwający

3 wiersze.

 

po odwołaniu alarmu wyjechać z miasta.

po prostu wyskoczyć z ubrania,

z przyzwyczajeń.

nie odbierać telefonu.

zwyczajnie.

oddychać pełną piersią

i słuchać tego dźwięku.

najmniejszego. 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kamil Dąbrowski
Kamil Dąbrowski 22 czerwca 2009, 23:54
z tomiku "33 obroty"
przysłano: 22 czerwca 2009 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca