Literatura

STRAGAN (wiersz)

duke

odnoszę wrażenie
widząc matki ze swoimi dziećmi -
ktoś wydał mi życie bez reszty
długi czas stoję przy straganach
z gównianymi artykułami czekam
na swoją resztę
czasami kupuję za nią naszywki
zaszywam dziury na ubraniu
uszytym ze wspomnień mdlących jak twarze
miejscowych kramarzy dość osobliwych

przenikam przez ręczniki koce spodnie
dziś zapach wolności ukryty w mojej
wyczekanej wreszcie
jednak jakże mydlanej w nozdrzach
i umyśle
pękającej co sekunda
jakby bańka puszczana przez chłopca
w podartych spodenkach
na tysiące mydlanych kropel
z marzeń

reszcie

słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 2 sierpnia 2009, 10:49
Jeśli można, zamysł ciekawy, ale za dużo zaimków, powtórzeń i wersyfikacja niedopracowana. Poniżej propozycja, jak ominąć te pułapki.

"odnoszę wrażenie widząc matki z dziećmi -
że ktoś wydał życie bez reszty
stoję przy straganach z gównianymi artykułami
i czasami kupuję naszywki na dziury w ubraniu
które ze wspomnień mdlących
jak twarze miejscowych kramarzy dość osobliwych

przenikam przez ręczniki koce spodnie
dziś zapach wolności ukryty w wyczekanej reszcie
jednak jakże mydlanej w nozdrzach i umyśle
pękającej co sekunda jakby bańka
puszczana przez chłopca w podartych spodenkach
na tysiące mydlanych kropel z marzeń"

Pozdrawiam.
Raoul Duke 2 sierpnia 2009, 12:09
nie - jak dla mnie odpada
sími 2 sierpnia 2009, 16:15
pomysł był, ale wyrażenia typu "mydlane krople z marzeń", "zapach wolności" nie są zbyt dobre. chwilami wtórnie.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 4 sierpnia 2009, 09:46
dokładnie z tą wtórnością. po drugie mam jeszcze wrażenie, że kręcimy się wokół własnego ogona. nie jestem przekonana, co do tego tekstu.
tomasz 4 sierpnia 2009, 20:42
momentami niezly a momentami tak kiepski ze szok. wiec przykro ale nie
przysłano: 28 lipca 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca