Literatura

Asyria. Marilyn Monroe (wiersz)

Kasia Czyżewska


trzy kobiety odprowadzają trumnę
i to znaczy mniej więcej tyle samo
co przyjdź po mnie
kiedy wielki wóz zatrzyma się ponad domem

są mitologie w których tłumaczę się zupełnie inaczej
nie czekam dwudziestu lat i sama walczę ze smokiem
a trzy kobiety całą noc otwierają mi gwiazdozbiory
sadzą alejami drzewa jabłkowe len i konopie
palą dają dymne znaki
nieporozumienia

i ja za nimi zajmuję się ogniem
nad ranem
zamykam furtkę karmię smoka na zgodę
swoim ciałem
póki jest jeszcze dość martwe


wyśmienity 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 20 sierpnia 2009, 10:25
"są mitologię"
"ja za nimi zajmuje się ogniem"

Spójrz, Kasiu, czy taki miał być zapis, czy wkradły się literówki? Do tekstu jeszcze wrócę, bo już samym tytułem zaintrygowałaś.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 20 sierpnia 2009, 11:22
gorączka mózg zżera i oto wynik :) przepraszam i dziękuję.
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 20 sierpnia 2009, 12:09
takiemu smokowi to dobrze
Jaqint
Jaqint 20 sierpnia 2009, 17:38
Przy takich Twoich wierszach, to ja się na pierwszą będę miał ciężko dostać ;)
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 20 sierpnia 2009, 19:02
Panie Domnul... uwaga Pana jest... pierwszorzędna ; ) Jaqint - bez Twoich wierszy to ja się nigdzie nie wybieram ; )
fruźka
fruźka 21 sierpnia 2009, 13:05
jak najbardziej na tak. a po którymś z kolei przeczytaniu, nawet bardziej
przysłano: 20 sierpnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

nieporodzenie
Kasia Czyżewska
dom
Kasia Czyżewska
***(przechyliła się)
Kasia Czyżewska
***
Kasia Czyżewska
notatki z separacji
Kasia Czyżewska
notatki z wizji lokalnej
Kasia Czyżewska
notatki z astronomii
Kasia Czyżewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca