Literatura

Szkadra (wiersz)

nonFelix

nagromadzenie w jednym miejscu przecięć
rys puchu kurzu odcisków na startych fotografiach
dymu z papierosów owijających palec wskazujący i środkowy
uniesiony pionowo do góry naśladuje gest błogosławieństwa
a boże pobłogosław poświęć schemat losowych spotkań
przybij pieczęć pod tym co się niespodziało
albo pokaż figę gdzie się zgina
ponieważ the joke jest on you
pamiętasz jak zapisałeś się do grupy
tych którzy nie podpisali się
pod petycjami którzy napisali ci
którzy napiętnowali tamtych
co to mieli za dużo wolnego czasu?
teraz to wszystko obraca się przeciwko
rzuca kłody wylewa wodę z krwi
stęża osocze tak że pozostają
tylko te rzeczy które masz w głowie
spokój błogosławiony
pokój błogosławiony
i chrzest w słonej wodzie
co w słońcu zasycha w stygmaty


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 25 sierpnia 2009, 11:54
podobało się
sercenadloni 28 sierpnia 2009, 00:50
Tekst jest chyba za bardzo zbity, nie trawię też angielskich wstawek, "spokój błogosławiony
pokój błogosławiony" moim zdaniem o jedno za dużo.
"a boże pobłogosław poświęć schemat losowych spotkań
przybij pieczęć pod tym co się niespodziało"
"rzuca kłody wylewa wodę z krwi
stęża osocze tak że pozostają
tylko te rzeczy które masz w głowie"
"i chrzest w słonej wodzie
co w słońcu zasycha w stygmaty"
te wersy najbardziej na tak, pomimo wszystkiego między innymi dzięki nim całość się broni i przemawia, naprawdę dobry tekst.
sercenadloni 28 sierpnia 2009, 00:52
tyle tylko, że cały czas pamiętam między innymi jakiś Twój wiersz, w którym były "autobusy, które stają na twój widok, królowo" i patrzę cały czas przez pryzmat tego, z czego Cię pamiętam.
przysłano: 25 sierpnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

jesteś pełna
nonFelix
po przebudzeniu
nonFelix
wyjdź na ludzi
nonFelix
nienie
nonFelix
yass
nonFelix
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca