Literatura

Dusza (wiersz)

Miszczu

,,Dusza,,






Dusza mroczna! Śmierci przypisana.
Dusza zatracona! Przez świat oszukana.
Dusza samotna! Załamana.
Dusza zła! Mrokiem owiana.


Oczy nie widzą, co dusza skrywa.
Uszy nie słyszą, jakich słów dusza używa.
Nos nie wyczuwa, jaki zapach dusza wysnuwa.
Dłoń duszy nie dotknie, choć próbowała wielokrotnie.


Człowiek ślepy jest!- płaczu duszy nie widzi.
Człowiek głuchy jest!- krzyku duszy nie słyszy.
Człowiek głupi jest!- innego nienawidzi.
Człowiek pusty jest!- Miłości się brzydzi.


Dusza gdy krzyczy- jest nie słyszana.
Dusza gdy płacze- jest nie widziana.
Dusza sama-jest słaba.
Dusza samotna- jest na straty spisana.


Ludzie! Broń kupują i bliźniego mordują.
Ludzie! Dajcie mi nadzieje, że ten świat zmienię.
Ludzie! Dusza Wasza, jest Waszym stróżem.
Ludzie! Ja choć teraz nie musze, to przyszłość Wam wróże.



Bez duszy głosu- coraz więcej dostaniecie ciosów.
Bez duszy pomocy- śmiertelna czeluść Was otoczy.
Bez duszy istnienia- czeka Was droga do potępienia.
Bez duszy Miłości- nie wydostaniecie się z ciemności.


Jeżeli dusze macie- odzyskacie Ją po utracie.
Jeżeli dusza Wam pomaga- w życiu Wam się układa.
Jak duszy nie macie- szukajcie!
Znajdziecie- to się opamiętajcie!

 


dobry– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kliner Ka.
Kliner Ka. 15 września 2009, 09:36
.............
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 15 września 2009, 09:49
wydaje mi się, że może być "duszy", w jakich słów używa, i zapach wysnuwa, i wers próbowała wielokrotnie - przedłużony jakiś dziwnie. "chciała" albo "jej" nie dotknie?

w czwartej powtarzasz trzecią

w ludzie! popadasz w jakiś dziwny ton... wieszczenia właśnie i jeszcze z wykrzyknikami. przedostatnia dobrze, wobec reszty skonstruowana. ostatnia troszkę boli - macie, utracie i aforyzm taki ci wyszedł - pomaga/układa .

ogólnie dla mnie zbyt dużo i głośno. jestem za krzyczeniem bez wykrzykników. manifest nawrócenia taki patetyczny tym razem właśnie. ciężko o posłuch.

i tytuł:) ja proszę...
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 15 września 2009, 17:55
Moim zdaniem ten tekst jest znacznie lepszy niż Twój poprzedni. W dobrym kierunku, Miszczu, idziesz.
tomasz 18 września 2009, 18:05
nie
przysłano: 15 września 2009 (historia)

Inne teksty autora

Upadły Anioł
Miszczu
Samotność
Miszczu
Twoje Oczy
Miszczu
Noc
Miszczu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca