Literatura

Ja nie chciałem (wiersz)

Tommy Gun

Ja nie chciałem napomykać
Nawet blasku słowa zrębem
I n-razy się potykać
O to, co pstrym włada kłębem

Myśli kłębem notorycznych
Bo błogostan w sobie mieszczą
W szumie tłumu dni nielicznych
Piętno blasku ciągle pieszczą

Piętno drugie drzemie srodze
Braku pytań substytutem
Choćbym nie chciał by na drodze
Stało coś, co drażni butę

Buta  dźwięku sztubackości
Dźwigać będzie konotacje
Arytmiczny spazm słodkości
Interwału świetli racje

Rację, którą bez myślenia
W czerep miałem wbitą przeto
Słów porządek rozpromienia
Choćbym nie był i poetą

A poety postać śpiewna
Będzie tutaj tylko miałem
Kruszcem słowa myśl niepewna
Cóż, przepraszam, ja nie chciałem

Ja nie chciałem, chociaż chcenia
Burza  ad hoc nadciągała
Toteż quazi-constans zmieniam
Jeśli tylko byś zechciała
 


dobry+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 14 pazdziernika 2009, 16:15
trudna jest Twoja mowa. podchodzę o różnych porach dnia i nocy i chyba jestem misiem o małym rozumku. pomiędzy stawianiem pytań, o rzeczy które niepokoją, i uciekaniem przed nimi, pojawia się jakieś językowe przedsięwzięcie, którego nie ogarniam -
Buta dźwięku sztubackości
Dźwigać będzie konotacje
Arytmiczny spazm słodkości
Interwału świetli racje
ja jeszcze wrócę, bo to pytanie i tłumaczenie się "nie chceniem" nie daje spokoju. tylko znajdę jakieś podejście pod te górę.
Kliner Ka.
Kliner Ka. 14 pazdziernika 2009, 18:01
Choćbym nie był i poetą..;-)
Tommy Gun
Tommy Gun 14 pazdziernika 2009, 20:50
Hej, Kliner!
Kazio lejbrując na sajcie też może być poetą, a przynajmniej się czuć, jak chyba każdy będący w określonym stanie. Wszak, nie?
Kliner Ka.
Kliner Ka. 19 pazdziernika 2009, 03:42
Wszaak hej, jak mawiają bracia ze Słowacji;-)
anhelus
anhelus 19 pazdziernika 2009, 22:33
taaaa w odmiennym stanie... pozdr
born
born 21 stycznia 2010, 01:31
Zaleciałeś Waszmość Morsztynem, aż się baroki posypały. Poza tym coś tu z klimatu kwartiry na Balszom Karietnom. Może ostatnie dwie strofy? Może siedemnaście lat? A może czarny pistolet? Sam pewnie wiesz najlepiej. Miło, miło...
przysłano: 10 pazdziernika 2009 (historia)

Inne teksty autora

ryba w gazecie
Tommy Gun
Masarzysta
Tommy Gun
Umówki
Tommy Gun
Wódka
Tommy Gun
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca