Literatura

wiersz I (wiersz)

Magdalena

Trochę kręcisz nosem, zamiast próbować,

choć to zwykle całości niewiele pomaga

Wypijamy więc kawę i czegoś się od siebie uczymy.

Potem się rozstajemy i już nigdy się nie widzimy.

Był czas gimnastyk i ów czas by stać się

stałym klientem stoiska goryczy.

Walczyć przez lata, pośrodku wody,

najbliżej być celu i przegrać.

Przegrać niesłychanie i przegrać tuż pod powierzchnią.

Zatopić siebie myślami.

Dowiedziałam się o tym po latach

... jaka była ich cena.

Jak można było nie płacić.

Bo wtedy nie było czasu na topienie

Myśli.

 

Gdy mój życiowy bankrut straciła swe życie,

a on uniecestwił siebie w pogoni za marzeniami,

a tym co chciał, tym nigdy nie dostał.

 

 


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 14 pazdziernika 2009, 11:06
Witam. mam wrażenie nadmiaru. tekst może gdzieś przemycać zamiar chaosu ale do mnie ten chaos nie trafia jako pomysł na. trafiają za to bardzo dobre frazy - niestety również - pomiędzy frazami zupełnie tekstowi niepotrzebnymi i osłabiającymi go. rym uczymy/widzimy - źle się czyta. doskonale się czyta:
Był czas gimnastyk i ów czas by stać się
stałym klientem stoiska goryczy.
i dalej:
Walczyć przez lata, pośrodku wody,
najbliżej być celu i przegrać.
ale potrojone przegrać i to, co się dzieje do końca tekstu "głównego", także mnie nie przekonuje. to już dość hermetyczna myśl podmiotu, która się do odbiorcy nie przebija.
zastanawia końcówka. celowe eksperymenty językowe? nawet jeśli - życiowy stracił życie? unicestwienie siebie w pogoni za marzeniami - to ryzykowny zwrot w poezji. koniec końców również - wobec tego, co w tekście głównym - przynosi pytanie, czy to zabieg celowy?
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 18 pazdziernika 2009, 20:31
się, się, się, się, się.... to jedyne, co z wiersza zapamiętałam.
przysłano: 14 pazdziernika 2009 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca