Literatura

Psychopata (wiersz)

Stanisław Zygmuntowski

 

Siedzi sam, wpatrzony w okno wyszukuje czegoś,

Jego twarz jest sucha i przygnębiona na wskroś.

Wypuszcza z płuc gęsty dym od papierosa,

Jego małe złe oczka teraz spoglądają w niebiosa.

 

Jego istnie splugawione przez samego szatana,

W amoku pieśń śmierci jest przez niego uwielbiana.

Potrzebuje odgłosów bólu bo życie stało się nudne,

Wspomnienia o morderstwach są dla niego cudne.

 

Idzie młoda kobieta piękna jak antyczna afrodyta,

Nie jest ona świadoma tego, że śledzi ją bandyta.

Jego potworne lica uwielbiają jej każdą część ciała,

Całuje jej zdjęcia, zaś w jego sercu jest zbrodni pochwała.

 

W ciemnym zaułku niewinna spotyka się z katem,

W oczach ma podniecenie, skacze do niej cichcem.

Wbija w jej serce sztylet i ciepła krew spływa po ulicy,

Krzyk zamienia się w jęk agonii, spokój panuje w okolicy.

 

Dokładnie on ją całuje dotyka i gwałci wie, że już ją nic nie boli,

W potoku krwi on rozpływa się w ekstazie obecnej chwili.

Wycina jej serce i pożera na miejscu teraz jest pewien jej miłości,

Oprawca bawi się jej ciałem zuchwale miażdży młotkiem jej kości.

 

Wraca spokojnie do domu i zasiada w swym fotelu,

Zbrodnia zamieniona w sztukę dała mu doznań, tak wielu.

Ogląda wiadomości i jest pełen zachwytu dla swojego dzieła,

Teraz musi znaleźć nową ofiarę bo ta była niedoskonała.


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 22 pazdziernika 2009, 18:03
Jego "istnie" ? "dała mu doznań, tak wielu" ; jego/jej/jego/jej. rymy - proste. pomysł sam w sobie ale rozpisany wg mnie nad miarę. i ta forma dla mnie nie działa.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 22 pazdziernika 2009 (historia)

Inne teksty autora

Odbicie
Stanisław Zygmuntowski
Wróg władzy
Stanisław Zygmuntowski
Myśl
Stanisław Zygmuntowski
Ratuj Aniele
Stanisław Zygmuntowski

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca