Literatura

Klucz do kraty (wiersz)

Theodave

Pogubiłem wszystkie klucze

idąc boso poprzez świat,

dziś pomiędzy ludźmi kluczę,

bo zgubiłem wielki skarb.

Ta pielgrzymka nie ma końca,

koniec też wymaga klucza,

nie dosięga śmierć hańbiąca,

śmierć chodząca w moich butach.


 

Pod stopami nie ma świata,

nie ma czasu w oczach mych

i zamknięta każda krata

idę chociaż nie mam wyjść.

Idę choć mam bose stopy,

idę chociaż kluczy brak,

idę nagi i bezbronny,

idę naprzód mimo krat.


 

A czy dojdę czas pokaże,

on pokaże dokąd iść,

mijam mokre od łez twarze

idąc po to żeby żyć.

Nie uciekam i nie gonię,

nie mam butów kluczy brak

nie oddycham i nie tonę,

ciągle naprzód jakoś tak.


 

Wokół nie ma nic pięknego,

lecz wspaniałe wszystko jest,

nie ma jej i nie ma jego,

tak naprawdę nie ma mnie.

Wszystkie cele poznikały,

pielgrzym idzie w złotej klatce,

idzie naprzód oniemiały

tylko po to żeby patrzeć.

Patrzy - wszystko go zachwyca,

patrzy - widzi nie ma nic,

idzie naprzód pielgrzym życia,

idzie po to żeby żyć.


niczego sobie+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Theodave
Theodave 22 pazdziernika 2009, 12:47
Kolejny chyba trochę lepszy. Tym razem zapis przypomina bardziej krakowską podsuszaną, trochę się pośpieszyłem z jego wrzuceniem bo chwile potem napisałem coś dużo lepszego.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 22 pazdziernika 2009, 18:11
oj ryzykowne tyle kluczy w pierwszej. nie wiem czy mają miejsce, żeby wybrzmieć te klucze i kluczenie. początek trzeciej - jakoś dziwnie to zaprzeczenie. w swojej konwencji zgrabne . działa. bardzo podoba mi się:

pielgrzym idzie w złotej klatce,
idzie naprzód oniemiały
tylko po to żeby patrzeć.
Theodave
Theodave 23 pazdziernika 2009, 08:56
Dziękuję, przynajmniej wiem, że gdzieś głęboko pod skórą, płynie mi strumyczek dobrych pomysłów, teraz muszę mu tylko poszerzyć koryto:)
Theodave
Theodave 23 pazdziernika 2009, 09:04
A co do zaprzeczenia, chodzi mi o to, że nie wszystko co wspaniałe musi być piękne.
Kliner Ka.
Kliner Ka. 23 pazdziernika 2009, 11:14
Znacznie ciekawiej niż w poprzednim, bardzo mi się podoba.
kamil kwidziński
kamil kwidziński 23 pazdziernika 2009, 11:43
To co wskazała Kasia, rzeczywiście wybija się ponad.
przysłano: 22 pazdziernika 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca