Literatura

Odbicie (wiersz)

Stanisław Zygmuntowski

Jesienna atmosfera niesie zapach rutyny,

Siedzę w tramwaju pełnym ciężkiej nudy.

Powoli toczy się ku memu przeznaczeniu,

Jadę, a problemy ulegają zapomnieniu.

 

Wszystko wokół jest przesiąknięte szarzyzną,

Zmęczone oczęta krążą po starym wagonie.

Utknęły! Teraz w szybie jest myśli płaszczyzna,

W idealizmie odbicia świata wszystko tonie.

 

Widzę zmęczoną twarz która dzieli się na pół,

Odbicie daję równowagę dla sennego otoczenia.

Każdy odbity element tworzy idealny zespół,

Rzeczywistości to szklanego odbicia ucieleśnienie.

 

Wytwory, które tworzą się na szybie są idealne,

Obrazy są syntezą realnego i mistycznego świata.

Zarysy ludzkich ust mówią ale ich nie słychać, cudne,

Cisza najlepiej odbija się, dźwięk to mała strata.

 

Wyostrzony wzrok dostrzega świat przez szybę,

Dziwactwa dnia zostało oddzielone kruchym szkłem.

Metaliczny stukot tworzy dla uszu przyjazną muzykę,

Zahamował tramwaj, a ja do rzeczywistości wyskoczyłem.



niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kliner Ka.
Kliner Ka. 29 pazdziernika 2009, 08:46
wartościowy, a mogłoby być nawet więcej...Pozdrawiam.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 10 listopada 2009, 13:52
bardzo nierówny tekst .jasna idea ale chyba w nadsłowiu utonęła. i figurach piętrowych. pojawiają się rymy uporczywe - przeznaczeniu/zapomnieniu. są dla mnie dobre frazy :
Utknęły! Teraz w szybie jest myśli płaszczyzna,
i frazy bardzo ciężkie...Zmęczone oczęta krążą po starym wagonie.
te przeważają. także powtórzenia - idealizm/szyba/tworzenie.
przysłano: 28 pazdziernika 2009 (historia)

Inne teksty autora

Wróg władzy
Stanisław Zygmuntowski
Myśl
Stanisław Zygmuntowski
Psychopata
Stanisław Zygmuntowski
Ratuj Aniele
Stanisław Zygmuntowski

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca