Literatura

Wróg władzy (wiersz)

Stanisław Zygmuntowski

Ma zmęczoną duszę od pobytu w okrutnej celi,
często powraca myślami do domu z lat dzieciństwa.
W głowie swej widzi wieś z biedną, polską chatą,
Każdym zmysłem wraca do ciepła rodzinnego ogniska.
Polska wolna, lecz nad białym orłem świeci czerwona gwiazda,
Czerwone goździki chcą zabić historię czerwonych maków.
Pamięta nauki rodziców o zakazanej historii,
Pragnie całą mocą przywrócić orłu koronę.
Walczył ostrzem pióra, a miłość do ojczyzny dodawała mu sił,
Słowa zadają więcej bólu władzy niż rzucane kamienie.
Stał się bartem ruchu robotniczego z pomorza,
Przyleciała wrona nad Polskę i wtrąciła go do celi.



niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 3 listopada 2009, 19:32
zapraszamy do zabawy www.wywrota.pl/forum/topic/14805
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 4 listopada 2009, 12:26
bard? interpunkcja. powraca/ wraca; polską/Polska;orłem/orłu - dajesz gęsty opis - trzeba uważać na powtórki. tekst w kostiumie historycznym? nie wiem, jak na innych - na mnie nie działa.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 2 listopada 2009 (historia)

Inne teksty autora

Odbicie
Stanisław Zygmuntowski
Myśl
Stanisław Zygmuntowski
Psychopata
Stanisław Zygmuntowski
Ratuj Aniele
Stanisław Zygmuntowski

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca