Literatura

Sumienia rozstępy (wiersz)

Albert Pluta

C z e k a m  z niecierpliwością na wiadomość od Ciebie 
tęskniąc  z a  rozbitym  m u r e m  słowem które okrywa 
za spotkaniem nieśmiertelnym jak twoje spojrzenie 
pocałunkiem  k w i t n ą c y m  nad rozlewiskiem łez 
  
czegóż mogę oczekiwać  p o  roztrzaskanym  l u s t r z e  
duszy uśpionej nad przerwaną komunią 
liczy się  p o d o b n o  prawdziwa jakość a tej no cóż już dawno nie ma.. 


……………………………………………………………………………………………………

 
G o l g o t a  na nowo prowadzi w krzyż 
gdzie jesteśmy odzwierciedleni  w odpoczywającej  c i s z y 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 17 listopada 2009, 15:36
sam tytuł w zestawianiu z końcem ciekawie. fizjologiczność i metafizyka.

rozlewisko łez - nie wiem, czy trafna figura. jakiegoś patosu to sięgnęłam w odbiorze.
duszy uśpionej nad przerwaną komunią - bardzo. niezwykłe zestawianie.

liczy się p o d o b n o prawdziwa jakość a tej no cóż już dawno nie ma.. - przerzutnia jakaś?wielokropek konieczny? nie wiem, co z tą frazą. zdecydowanie odstaje od poziomu całości. nie wiem także dl czego ją odnieść...?
gdzie jesteśmy odzwierciedleni w odpoczywającej c i s z y - również ciekawe - dla człowieka z całą jego aktywnością i biologizmem przypomnienie o drugiej jego stronie.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 18 listopada 2009, 15:29
mnie pierwsza strofa nie przekonuje, zwłaszcza pocałunek kwitnący nad rozlewiskiem łez. dalej jest dużo lepiej.
przysłano: 6 listopada 2009 (historia)

Inne teksty autora

Most się kończy..
Albert Pluta
Ostatnia kreska
Albert Pluta
Okrycie
Albert Pluta
Skrzydła
Albert Pluta
Sumienie czasu
Albert Pluta
Opisany
Albert Pluta
Złudzenia
Albert Pluta
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca