Literatura

Nerw (wiersz)

Paweł Staszko

 

Wkurzasz mnie!

Denerwujesz, dręczysz, męczysz, a możesz sobie dać spokój?

Molestujesz moje myśli tą bezlitosna paplaniną.

Niszczysz humor sobą.

 

Mam Ciebie dość, chciałbym świata bez Twojej osoby.

Nie na widzę jak do mnie mówisz, tego wrednego szeptu.

Twojej osoby.

Odwal się!!!

 

Idź sobie i nigdy nie wracaj.

Nie znoszę Cię.

Muszę Cię znosić?

Odpowiedz muszę?

 

Nie pokazuj mi się na oczy.

Nie chce Cię widzieć.

Nie mam zamiaru otwierać do Ciebie ust.

Odpuść sobie!

 

Jaki masz cel w szarpaniu moich nerwów?

Potrzebne Ci to?

Do czego?

Nienawidzę

 

Chce się od Ciebie uwolnić.

Wegetować w samotności.

Nie słyszeć tego dręczącego, piskliwego głosiku.

Mam dość.

 

Odejdź sobie!

Proszę.

Albo nie.

Zostań. Ja odejdę.

 

Idę i nigdy nie wrócę.

Nie zobaczysz mnie już więcej.

Nigdy! Słyszysz!?

Nigdy.

 

Zatem żegnajcie.

Odchodzę w ciszę.

Tam gdzie ludzi nie znajdę.

Idę.


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 11 listopada 2009, 11:11
Jaki wściekły :)
Masz parę literówek: "w ciszę", "idę", itp. Trochę tak to wygląda, jakbyś napisał ten tekst w wielkiej złości i potem go nie przeczytał ponownie, a przydałoby się jakoś zredagować, usunąć powtórzenia i nadmiar wykrzykników.
pozdrawiam
Grzegorz Iwan 11 listopada 2009, 16:49
Zredagowałem ten tekst, pozbyłem się nadmiernej ilości wykrzykników, poprawiłem literówki. Tak powinien wyglądać. Dziękuje za uwagi.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 15 listopada 2009, 16:32
dla mnie zdecydowanie funkcja ekspresyjna przesłania wszystkie inne możliwe funkcje tekstu. złość podmiotu jest niekonstruktywna. na końcu nic nie zatrzymało. nie było mocnego punktu dojścia.
także same formy:
Odejdź sobie, Niszczysz humor sobą.
może da się wypowiedzieć gniew bez krzyku w formie...?
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 15 listopada 2009, 16:45
mimo wszystko, to jeszcze nie to.
denerwujesz, dręczysz, męczysz - to w zasadzie to samo.
przerost złości nad treścią.
prosimy o kolejne:)
Grzegorz Iwan 16 listopada 2009, 17:21
Gdy tylko coś napisze, to wyśle. Dziękuje:)
przysłano: 9 listopada 2009 (historia)

Inne teksty autora

Cisza
Paweł Staszko
List
Paweł Staszko
Duch
Paweł Staszko
Dobra śmierć
Paweł Staszko
Żal
Paweł Staszko
KONIEC
Paweł Staszko

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca