Literatura

NIE-dorobione z poematu Baby Polskie (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

Kobiety wiejskie, jak wiadomo
z niewystającą znikąd słomą
przebiegle szybkie do ołtarza
i nie lubiące się powtarzać
w miłości. Pachną świeżym chlebem,
gdy rankiem stając pod tym niebem,
co częściej bure niż błękitne,
zmieniają chwilę w milion istnień.

Pamiętać jednak trzeba o tym,
by nie zarzekać się roboty
i często orać chciejne pole.
Na zewnątrz młócić i w stodole,
pieścić, podlewać, pielęgnować
bo jak rozboli babę głowa
od zaglądania co ma w sobie...
Nic. tylko z głodu padnie człowiek.
A koń? No cóż, to chyba jasne
Nauczy się miłości własnej
i na stojąco kiedyś zaśnie.


dobry 10 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 29 grudnia 2009, 13:05
i nawet znaki interpunkcyjne i duże litery się pojawiły
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 29 grudnia 2009, 14:50
ten milion istnień uderzył w ton jakiś niebiański a później. no. sprytnie działa.
Grzesio Pączek 29 grudnia 2009, 14:54
Dobre w tym jest to, że nieszablonowe.
oli 30 grudnia 2009, 01:17
Najlepszy wiersz z tych, które dziś [właściwie wczoraj] przeczytałam, a kilka(naście) ich było. Bardzo przyjemnie się czyta.
estel
estel 30 grudnia 2009, 09:19
No i mam kawę doprawioną niekontrolowanym wybuchem śmiechu. Aż mi się zachciało o wiejskich chłopach (Dziady!!) napisać. :)
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 30 grudnia 2009, 11:11
smacznego Estello...:)
Oli miło mi
Theodave
Theodave 30 grudnia 2009, 13:35
Trafia świetne jest
przysłano: 29 grudnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca