Literatura

Oczywistości nie do końca oczywiste (wiersz)

Theodave

W życiu bardzo wiele możesz, ale niczego nie musisz,

zawsze znajdziesz jakąś cegłę, którą należy poruszyć,

promień słońca, który chętnie rozweseli gdy się smucisz,

cały worek wspomnień w głowie, których nigdy nie wyrzucisz.

 

Zawsze wstaniesz, choć leżałeś nieruchomy niczym kłoda,

zawsze krzykniesz, choć myślałeś że na krzyki gardła szkoda.

Będziesz twardy niczym kamień, chociaż mięśnie masz jak woda,

przecież wiesz, że w gruncie rzeczy wielki mur to nie przeszkoda.

 

Świat dla ciebie nie ma granic widać to w każdej rozmowie,

uporasz się z chochlikami, które siedzą w twojej głowie.

Zawsze znajdzie się przyjaciel, który dobrze ci podpowie,

na każde trudne pytanie znajdziesz właściwą odpowiedź.

 

Na twej drodze będą stały drogowskazy sfałszowane,

jakieś góry niezdobyte, olbrzymy niepokonane.

Przemierzysz ponure miasta, krainy zaczarowane,

znajdziesz przydrożne tawerny, zwiedzisz ścieżki zakazane.

 

W życiu niczego nie musisz, ale bardzo wiele możesz,

nie przewidzisz co się stanie, co cię czeka trudno orzec,

jeśli złą ścieżkę obierzesz tylko powrót ci pomorze,

tylko on cię uratuje, kiedy jesteś na złym torze.

 

Na czubku twojego nosa stoi teraz prawda goła,

zadecyduj co cię czeka niebo czy piekielna smoła,

pomyśl dobrze czy pomożesz kiedy ktoś o pomoc woła,

ustań w biegu i zauważ ile piękna dookoła.


niczego sobie 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Theodave
Theodave 29 grudnia 2009, 20:54
O a to niespodzianka, myślałem, że usunąłem go w takim zapisie. Był ładnie podzielony ale coś się popsuło jak umieszczałem go tutaj i nie wiem czemu nie mogłem tego poprawić a jak usiłowałem usunąć to jak się okazuje też nie dało rady:/
Theodave
Theodave 29 grudnia 2009, 23:50
Udało mi się poprawić nareszcie, ciekawe w czym był problem. No nieważne.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 2 stycznia 2010, 10:55
czasem się edytor sypnie. trza przeczekać albo dać znać jakiemuś opiekunowi. Poprzedni wiersz w tej konwencji ciekawszy. był o kimś...tu rozmyte prawdy o każdym i o nikim. trudno się odnaleźć. koniec z tym pięknem mało przekonujący.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 11 stycznia 2010, 19:51
Oczywistości momentami zbyt oczywiste.
przysłano: 29 grudnia 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca