Literatura

Starówka (wiersz)

Theodave

 

 

A na starym mieście spokój,

ludzie walczą z przeznaczeniem:

Oddam psa! wynajmę pokój!

Auto – sprzedam lub zamienię!

Walka trwa, są równe szanse,

wszyscy wciąż mają nadzieję,

zachwyceni śmierci tańcem

walczą ludzie z przeznaczeniem.

 

A na starym mieście spokój,

ludzie pieką psy z kapustą,

kiedy skończą będą w szoku,

będą mieć społeczność tłustą.

Wszędzie pachnie płynnym złotem,

złoto płynie niczym rzeka,

ciepły pies z gorącym kotem

są gryzione przez człowieka.

 

A na starym mieście nuda,

pies spogląda osłu w oczy,

ruszyć już mu się nie uda,

bo się w posąg przeistoczył.

Między nimi stoi kopiec,

patrzy z góry na mrowisko,

z zewnątrz ksiądz a w środku chłopiec,

który kiedyś zmienił wszystko.

 

A na starym mieście nuda,

wieczór idzie wolnym krokiem,

nie potrzebne żadne cuda,

aby wieczór stał się zmrokiem.

Wtedy nagle znika spokój,

spod ziemi wyłażą zmory,

stare miasto tuż po zmroku

jest niczym organizm chory.

 

W nocy wszystko się odmienia,

psy znów mają cztery łapy,

płacze krwią zbroczona ziemia,

a kamery to atrapy.

Obraz ranka mam już w głowie,

ranka który w przyszłym roku,

wtedy znowu sobie powiem:

„A na starym mieście spokój”.

 


dobry– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kliner Ka.
Kliner Ka. 14 stycznia 2010, 17:47
Bardzo dobre! Dobre użycie starej formy. Pozdrawiam.
Theodave
Theodave 14 stycznia 2010, 17:50
Dzięki, nie umiem bawić sie formą i stawiam na treść więc wykorzystuję stare sprawdzone metody:)
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 18 stycznia 2010, 15:57
koniec dla mnie odpuszczony ale czekam, aż zaczniesz bawić się formą, i to, co masz do powiedzenia włożysz w większe, bardziej pojemne ramy.
przysłano: 13 stycznia 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca