Literatura

eviva l'arte czyli miejsce na brak tytułu (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

Sztuka jest niezbędna.
Gdybym tylko wiedział do czego.

A.Malraux


Jaki do życia miewać temat
Kiedy o wszystkim myślę nic to
Poezja jest i już jej nie ma
Wycięta z ludzi tępą brzytwą

I zagłaskana lekką ręką
Jak trop na śniegu po jeleniach
Którym kolana wtedy miękną
Kiedy przychodzi rogi zmieniać

Po zeszłorocznym rykowisku
Została pamięć i cielęta
I pies co nosił zemstę w pysku
Żeby o szczęściu nie pamiętać

Za jaki temat życie kupić
Kiedy daleko znaczy blisko
I vice versa mi do ludzi
I to już chyba było wszystko


wyśmienity– 11 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 21 stycznia 2010, 23:04
o...to jest podjęcie problemu.
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 22 stycznia 2010, 11:42
Pomyślałam sobie: aha, K. Przerwa-Tetmajer - no, zobaczmy...

"po jeleniach
Którym kolana wtedy miękną
Kiedy przychodzi rogi zmieniać

Po zeszłorocznym rykowisku
Została pamięć i cielęta"

A potem: o, rany! No, rany...

Los Poety... Ot, życie - sztuka sama w sobie. Pozdrawiam.
born
born 23 stycznia 2010, 04:26
swoją drogą nie rozumiem dlaczego ktoś nie mógłby z przeświadczeniem tak szczerym po tylu latach znów krzyknąć "Eviva l'arte". Może byłoby to odświeżeniem po kolejnych końcach świata i kolejnych brakach perspektyw. Osobiście mi tego brakuje. Tak samo, jak sprawnego opisu w zgodzie z rytmem, gdy strofa jest taktem, nie wędzidłem. Nie wybrzydzajmy na talent i rzemiosło. Tu zaś i jednego i drugiego nie zabrakło.
przysłano: 21 stycznia 2010 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca