Literatura

Wspomnienia (wiersz)

Julinalia

 Krople serca
spływają po dłoni
po jasnej dłoni z zegarkiem.
Lubi,szanuje
ale nie pamięta
przyjmując, że słowa są niczym
przy fotografii z wyblakłą ramką
zakładając, że listy są niczym
przy fotografii z niebieską okładką
Siedzimy wpatrzeni w błękitne oczy
Ileż to zdjęcie może powiedzieć...
Zamknie w źrenicach biel nieba nad Krakowem
Oddechu słońca...
Przecież tyle można zobaczyć na pustej kartce...


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Rita 22 marca 2010, 18:00
Spojrzałam na Twój wiek Julinko.:) Jestes najmłodsza. Witaj w naszym gronie.
Powodzenia.:)
Julinalia
Julinalia 22 marca 2010, 21:09
Dziękuję :)
oli 24 marca 2010, 14:12
Julinalia, czyli Julia, Julka, tak? :) Chyba jednak wolę zwracać się do Wywrotowców po imieniu. :)
Co do tekstu - jak na 14 lat jest zupełnie niezły. Długa droga przed Tobą, ale najważniejsze, że chcesz pisać. Co z krytyką/sugestią zmian? Pozwalasz grzebać innym w Twoich tekstach czy wolisz, żeby pozostały takie, jakie są? Wolę zapytać, bo raz się już niepotrzebnie wychyliłam. ;)
''Szalonej'' weny życzę.
Julinalia
Julinalia 24 marca 2010, 16:48
Julia, Julka- tak. :)
Jeżeli chodzi o drugie pytanie, to tak oczywiście, krytyka jest ważna więc proszę "walić śmiało" ;)
Dziękuję i nawzajem :)
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 24 marca 2010, 18:59
Witaj. literówka - "że". wielokropki - niedomówienie jest bardzo trudną i wymagającą formą przekazu. lepiej, kiedy wynika z kontekstu, niż kiedy jest zaznaczane graficznie. Twój wiek jest cudowny ale i niebezpieczny:) będziesz z konieczności mówić o tym, o czym już pisano w sposób niezmiernie podobny i wielokrotnie. to nic złego. odkrywasz literaturę. stąd żeby nas, odbiorców przekonać i powiedzieć o miłości i braku coś, co nas zatrzyma, będziesz potrzebować dużej wiedzy. stąd - czytać. dużo czytać. ale tu pułapka... nie czytać, by pisać jak inni, dojrzale. kreowanie wizerunku dojrzalszego ponad wiek - niezbyt fortunnie skutkuje:)
wszystko przyjdzie. czytać i pisać. i żyć.
figury - przywołujesz słowo serce, wspomnienia, fotografie, oczy. są to już wielokrotnie opisywane motywy. trudno będzie napisać coś przekonującego jeśli będziesz się poruszać w ich obrębie. dobrze jest szukać na nie innych określeń, sugerować.

czekamy na kolejne.
przysłano: 22 marca 2010 (historia)

Inne teksty autora

Niemoc
Julinalia
Nie piszę już
Julinalia
Peron 126
Julinalia
Marianna
Julinalia
ślepy zaułek
Julinalia
nocą
Julinalia
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca