Literatura

zadośćpoczynienie (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

"jeszcze nie opadł popiół w lesie
a już nie tracą ani chwili
wiara w wybory w górę niesie
nadwornych imbecyli" -
z pieśni o niktosiach


jeszcze się męczy matka ziemia
ogryza przeszłość aż do kości
w oczach trzeciego pokolenia
nie ma radości

jest tylko smutek ból i pociąg
do miejsc przeklętych zawinieniem
dla swoich dziadów w teczkach wiozą
świata milczenie

czemuż potrzeba ludziom zdarzeń
do których śmierć jest uprawniona
by nie musieli kłamstw powtarzać
z głową w ramionach

zanim odpadnie lakier z trumien
człowiek na dobre się rozklei
wobec nieludzko pustej dumy
nie ma nadziei


dobry+ 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 12 kwietnia 2010, 23:14
o, widzę, że Ci się wersyfikacja naprawiła
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 13 kwietnia 2010, 00:29
no. pięknie.
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 13 kwietnia 2010, 11:30
te przykrótkawe czwarte wersy rażą
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 13 kwietnia 2010, 15:28
panie Tomaszu... być może
ale tu celowo użyta jako środek( zresztą zerżnięte z mistrza takowoż w rytmie)
i mnie się podobuje takie ucinanie... czasami:)
przysłano: 12 kwietnia 2010 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca