Literatura

Tajemniczość (wiersz)

Jan Stanisław KICZOR

 

 

                              Tajemniczość

 

                              W nadrealności osadzona

                              Wśród struktur pełnych niedomówień,

                              Porozwieszanych na ramionach,

                              Przez które dreszczy płynie strumień.

 

                              W głąb wizji twoich światów sięgam,

                              Śledząc dziwadła i omamy,

                              Czasem mnie przeczuć wiedzie wstęga,

                              Czasem trop widzę rozpoznany.

 

                              Gdzieś się zapętla czasoprzestrzeń,

                              Ginie coś w ziemi, coś na niebie,

                              Zapach rozpływa się na wietrze,

                              I czy zrozumiem, sam już nie wiem.

 

                              Wciąż jawisz mi się form kaskadą,

                              Metafizycznym wprost zaklęciem,

                              Na przekór dobrym i złym radom,

                              Zgłębiam. I czekam. I nic więcej.


dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jakint
Jakint 20 maja 2010, 17:20
Przyjemne. Miła odskocznia od cfiotów i innych lirycznych wynaturzeń które miałem ostatnio "przyjemność" czytać. Tekst zyskuje przy każdym następnym czytaniu.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 23 maja 2010, 19:31
istotnie.
przysłano: 13 maja 2010 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca