Literatura

myśli majowe - czerwce (wiersz)

estel

Nie przestają się drzeć. Cukierek za krytykę.

 

Nie ma nic, Aleksandrze, co stanęłoby

na przeszkodzie. Polecisz na północ,

przeżywać długie noce, które cieszą się

wzięciem.

 

Krótkie będą dni i mniejszy wstyd, bo

jeśli poranek przychodzi w południe,

to do wieczora niedaleko. Na górze

nie nazwą kaleką człowieka, który

nie przestaje krzyczeć.

 

Teraz nie ma przed kim padać na kolana,

ale przyjdzie dzień, w którym ruda Maj

wykręci numer a wtedy polecisz północ.


dobry+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 28 czerwca 2010, 09:41
hmm a nie a nie powinno - być (na) północ
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 28 czerwca 2010, 09:43
w ostatniej
estel
estel 28 czerwca 2010, 10:08
Oj, nie nie!
Joanna
Joanna "Tussi" Szafraniec 28 czerwca 2010, 10:39
"nie nazwą kaleką człowieka"
"nie przestaje krzyczeć"
"nie ma przed kim padać na kolana" - nagromadzenie przeczeń, wydaje mi się, że o jedno co najmniej za dużo.
Wiersz ma piękny klimat, a północ w nim jest magiczna.
Mithril
Mithril 28 czerwca 2010, 13:23
u mnie widać cóś takiego

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->
estel
estel 28 czerwca 2010, 13:47
Tomaszu, przeczeń... no masz rację, dużo na nie, może za dużo na nie, pomyślę. Za klimat dziękuję. :)
Uru, tylko robaki widzisz, czy tekst też gdzieś prześwita?
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 28 czerwca 2010, 14:27
Ja widzę i robaczki i tekst.
Północ jako bardziej cywilizowany świat? Tak sobie to rozumiem. Tylko te krótkie dni ciężko znieść, wiem z doświadczenia. Sporo samobójstw tej północy się przytrafia.
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 28 czerwca 2010, 14:50
aha, to od polecać północ - no teraz mi pasuje.
Figa
Figa 28 czerwca 2010, 20:58
uwielbiam te twoje myśli majowe:)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 29 czerwca 2010, 14:23
Tą razą ci się udało. ;]
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 29 czerwca 2010, 23:18
mnie tam polecać północy nie trzeba, choć jeszcze na północ nie poleciałam, tzn. na północ, na którą bym chciała ;)
afronautix
afronautix 1 lipca 2010, 18:16
no i to jest coś! klimatycznie i magicznie
przysłano: 28 czerwca 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca