Literatura

We mnie (wiersz)

Andrzej Talarek

Ułożyłaś już we mnie do snu jasny dzień
dróg splątany krwioobieg rozsupłałaś prosto
kiedy lęk nocy ropny wśród ostatnich tchnień
wrastał w ciało bolącą pulsująca krostą

cóż łagodność kobieca kiedy we mnie tkwi
od lat noszony oścień trudów moich piętno
nie ma takich zapomnień nie ma takich drzwi
bym za nimi wyrównał serca mego tętno

bym nie myślał przerażeń nocnych nie miał zwid
a tylko ciebie kochał nocą złagodniałą
i tulił cię do środka dotąd kiedy świt
odkryje twoją piękność tak niedbale śmiałą

i tak się szamocemy ty ze mną ja sam
dopóki tu nie przyjdzie los co dzieli łoże
na dwa i gdy zabraknie siły żeby nam
wtulić się w siebie głębiej niby w ciepłe morze


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 8 lipca 2010, 22:24
Andrzeju , a gdybyś ograniczył liczbę zaimków osobowych?...bo wszystkimi : mnie, moich,we mnie, mego (archaizm),ciebie, cię...................itd. można obdzielić z trzy utwory. Pozdrawiam.
Andrzej Talarek
Andrzej Talarek 11 lipca 2010, 15:08
może rada jest dobra, ale musiałbym napisać od nowa, a to nie takie proste
Pozdrawiam
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 15 lipca 2010, 00:50
O jejku. Tu są takie figury, na których widok coś we mnie mówi: "nie!":
- ostatnie tchnienia
- łagodność kobieca
- noc złagodniała.
I archaizmy typu "piękność". Jak się próbuje zachować rym i rytm, to można popaść w zbędne powtórzenia. Już pomijając kwestię samych rymów, które do najoryginalniejszych też nie należą...

Może jednak napisać od nowa, mimo że to nie takie proste?
Pozdrawiam
przysłano: 8 lipca 2010 (historia)

Inne teksty autora

Pleśń
Andrzej Talarek
Przesilenie wiosenno letnie
Andrzej Talarek
Pierwszy dzień lata
Andrzej Talarek
Pentaemeron
Andrzej Talarek
Z Horacym o przemijaniu
Andrzej Talarek
Grochowiska
Andrzej Talarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca