Literatura

kreacja na wyspie* (wiersz)

Jarosław Jabrzemski

Tańczą panowie, tańczą panie
Krzysztof Kamil Baczyński
 
 
 

już cię prowadzę nieudolnie
już myśli nie są tak swawolne
a ty mnie nie zamierzasz zbesztać
że kapciem szuram nie podeszwą
że czytam komu bije dzwon

na moście w avignon

już nie umiemy tańczyć w ramie
i nie słyszymy niesłychanie
i nie widzimy ostatecznie
czy ciasno zapełniamy przestrzeń
a obiecałem aż po zgon

na moście w avignon





*sous le pont


dobry 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 16 lipca 2010, 11:21
Przypomina dobre czasy, gdy poezja była piękna. :)
Figa
Figa 16 lipca 2010, 16:12
idealnie pasuje do piosenki Kazika "komu bije dzwon"
w dodatku treść nie tylko melodyjna, ale też niezwykle czytelna
Tomasz Smogór
Tomasz Smogór 16 lipca 2010, 20:00
Albo do książki Hemingwaya o takimże tytule. :)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 17 lipca 2010, 01:47
a nie po prostu Baczyński? bo dla mnie powyższy tekst jest pewnym dialogiem i rzeczywiście, jak mówi Marcin, kryje się tu piękno.
Marzena
Marzena 17 lipca 2010, 14:09
Średnio znoszę rymy, ale tutaj pięknie podane!!!
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 17 lipca 2010, 21:16
albo do piosenki Metalliki o tytule też takimże
afronautix
afronautix 17 lipca 2010, 21:49
a ja to już czytałem :)
Mirosław
Mirosław 7 kwietnia 2018, 01:16
Każdy znas obiecuje - choć inaczej czuje - że nie opuści aż po zgon - nie tylko na moście w Avignon.
przysłano: 15 lipca 2010 (historia)

Inne teksty autora

omamy
Jarosław Jabrzemski
lilijka
Jarosław Jabrzemski
pani puri i pan masala
Jarosław Jabrzemski
buchtujący w zbożu
Jarosław Jabrzemski
krótka piosenka o majsterkowaniu
Jarosław Jabrzemski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca