Literatura

syty (wiersz)

Kuba Nowakowski

 

                                                   Kościół jest wspaniałą, czystą nierządnicą,

                                                   która przyjmuje wszystkich na swoje łono *

 

 

karmiłeś mnie dzisiaj łyżeczką z niebieskiej zastawy

spokój dnia pańskiego położyłeś na języku

tak blisko byłeś że tuż obok określa nieskończoność

moje krwinki ubóstwione twoimi

lęki powszednich dni zdegradowane do rangi mydlanych sfer

 

szepczę w imieniu głodujących

tych

którzy usta i brzuchy mają pełne pustych słów i kalorii

 

marana tha

Adonai

 

*św. Ambroży


wyśmienity 7 głosów
2 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marta
Marta 12 września 2010, 17:55
Przywołałeś św Ambrożego, patrona pszczelarzy, któremu wg legendy, pszczoły składały miód na ustach i .... Adonai , a więc... be-wracha! . Ciekawy konstukcyjnie i koncepcyjnie wiersz.
Agnieszka Urbanowicz
Agnieszka Urbanowicz 12 września 2010, 18:43
" lęki poprzednich dni zdegradowane do mydlanych sfer"- właśnie:)) nic dodac nic ując:)
Ce.
Ce. 14 września 2010, 21:48
ja to tych Twoich wierszyków normalnie do końca życia chyba nie zapomnę.
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 14 września 2010, 21:56
zobaczymy za 60 lat... hehe
Jacek
Jacek 15 września 2010, 14:06
" ubóstwione" to nie
"zdegradowane do" tak było -meta, a Ty mi tu z degradacją?

Poza tym wiersz godny zauważenia. Naprawdę solidna i subtelna konstrukcja.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 16 września 2010, 10:22
ja sobie tylko tak myślę, że może motto niepotrzebnie za wiele mówi, bo kieruje bezpośrednio uwagę na sferę sacrum, a fajna byłabym niespodzianka na końcu z marana tha ;) ale to już tylko taki szczególik.

ech... co za czasy, nawet nie ma się do czego przyczepić.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 11 września 2010 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca