Literatura

Pamięci Juliana Tuwima (wiersz)

Bartosz Mikołaj Pietrzak

 

 


                                            

 

Sokratesie tańczący

Unieś się we mnie

W tej postaci pierwotnej

I tej roztańczonej

Kołyszącej Łodzią na wietrze

 

Aortę mi pożycz

Niech się wskrzesi we mnie

Parę litrów krwi i wina

 

Sokratesie

Odpowiedz na moje troski

Łykiem ciężkości głowy

A rankiem

Niech znów nasza krew

Zatańczy nowością idei

Im więcej pytań

Tym więcej odpowiedzi

 

Weź ty się za mnie

Niech mi nie bredzą powieki

Że słońce świeci dla nielicznych

Urodzonych pod szczęśliwą gwiazdą

Rozchyl moje oczy

By nie bały się światła

A w nocy

Niech widzą odpowiedzi na papierze

I tańczących Sokratesów we śnie

Bez kruka na ramieniu żaden

 

Zatańczy mi wino

I do rozpuku łez zaśmieją wątpliwości

Bo cóż mi szkodzi

Z Sokratesami pod ramię

Jak nuty na pięciolinii

W odpowiednim punkcie postawić krzyżyk

 

                          (Z tomiku Pobaw się trochę strumyczku)


wyśmienity 8 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marzena
Marzena 17 września 2010, 06:48
"Weź ty się za mnie
Niech mi nie bredzą powieki
Że słońce świeci dla nielicznych", oczywiście, że słońce świeci dla wszystkich!
Opanowanie słowa, pomysł i wszystko na tak!
Joanna
Joanna "Tussi" Szafraniec 17 września 2010, 09:06
Dzień dobry.
Bardzo ciekawy tekst. Podoba mi się to "wyzwalanie mocy"... Ponieważ na początku strof wskazujesz na PL poprzez zaimki: "Unieś się we mnie", "Aortę mi pożycz", "Weź ty się za mnie", "Zatańczy mi wino", zastanowiłabym się, czy wszystkie pozostałe zaimki są konieczne. W Twoim wierszu one nie rażą, mają swoją wagę, ale są też wyczuwalne (nasza krew, moje oczy, Bo cóż mi szkodzi).

Gratuluję, wiersz z pewnością godzien uwagi. Pozdrawiam.
bahadormah 18 września 2010, 16:23
świetny tekst! masz ogromny talent!
ew
ew 26 września 2010, 11:03
no i roztańczyłeś ponownie Sokratesa modlitwą o radość- tak to czytam.
Rita 26 września 2010, 11:44
Masz niezłe tempo -"zagwieździłeś" kolejny raz ! brawo:)
przysłano: 16 września 2010 (historia)

Inne teksty autora

...
Bartosz Mikołaj Pietrzak
Pani magister
Bartosz Mikołaj Pietrzak
bez tyt.
Bartosz Mikołaj Pietrzak
* * *
Bartosz Mikołaj Pietrzak
Czekając na...
Bartosz Mikołaj Pietrzak
Pokój
Bartosz Mikołaj Pietrzak
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca