Literatura

Shoah (wiersz)

Marta

żywi niech milczą za murem
sinym wapnem wybielonym
jak całun czystym

 

gdzie spopieleni
na polach oświęcimskich
Treblinki Majdanka
rzucają garstkę Kadisz
jak ziemię obiecaną

 

Izaak  i Dawid  odmawiają
Baruch Ata Haszem w szlochu
jedenastego bloku

 

promień słońca nie ginie
w kamiennych macwach gdy
świat ma osiem bram

 

odpoczywa drzewo w Yad Vashem
modlitewny Talit zamyka usta

 

wybacz panie
El Mole Rahmim
 


wyśmienity 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Olivia B.
Olivia B. 27 września 2010, 21:38
jedynastego? chyba literówka...
Marta
Marta 27 września 2010, 22:08
tak Oli , blok śmieci 11, pozdrawiam
Olivia B.
Olivia B. 27 września 2010, 22:15
nie o to chodzi. domyślam się, że tam miało być słowo ''jedenastego''.
jerzykujas
jerzykujas 27 września 2010, 23:11
Mocny!!
Marzena
Marzena 28 września 2010, 07:25
Emocjonalnie , na pewno nie jest sztuczny!
Marta
Marta 28 września 2010, 14:30
Oj, sorry Oli.:)) wreszcie się pokapowałam !.. i dziękuje Ci
Jerzy, Marzena, Wolwerin sredecznie dziękuję i pozdrawiam
Olivia B.
Olivia B. 28 września 2010, 19:42
:)
Marta
Marta 28 września 2010, 20:17
Oli..! . ale gorące to Twoje bdb ....dziękuję :))
Rita 28 września 2010, 22:50
Pięknie podałaś trudny i poważny temat Basiu.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 30 września 2010, 10:26
no i tutaj nie przeszkadza mi namnożenie nazw i nazwisk w obcym języku, ale jest to bardzo cienka granica. nie poległaś na temacie, a temat bardzo trudny. uwag nie mam, więc jestem na tak :)
ew
ew 3 pazdziernika 2010, 13:27
a ja nawet skomentować nie potrafię, szarpło mną gdzieś w środku.
afronautix
afronautix 3 pazdziernika 2010, 18:14
wiersz jakich wiele na temat
przysłano: 27 września 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca