Literatura

Niewidzialny urok bytu (wiersz)

Jan Stanisław KICZOR

Niewidzialny urok bytu

 

Uwiódł mnie nocnych myśli żargon,
Jak wir kosmosu wśród zaburzeń.
W spinach zamknięte mroczne largo
Giną pytania w czarnej dziurze.

 

Z neutrinami roztańczone
Wirują kwarki rytmem walca.
W zachwycającym diapazonie
Roje atomów mkną po palcach.

 

Zamknięte cząstki w swoich stadłach
Akcelerator wciąż przegania,
Myśl rozpędzona na wzór światła
Gubi się w starych przykazaniach.

 

W zmiennych biegunach rośnie ferment,
O niewidzialne każdy pyta.
I tylko jedno jest dziś pewne:
Wszystko na własnych tkwi orbitach.

 

.


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marta
Marta 9 pazdziernika 2010, 12:37
Oryginalny i wirujaco żywy jest ten" naukowy' wiersz ..
na szczęście !
Wszystko na własnych, tkwi orbitach.... ........pozdrawiam
Jacek
Jacek 14 pazdziernika 2010, 18:00
W trzeciej i czwartej przecinki są zupełnie niepotrzebne (mówię o śródwersowych). Dodatkowo wiele przecinków z klauzuli wersowych jest zbędnych.

Wiersz jest i tyle. Ni grzeje, ni ziębi, ale nie można mu zarzucić niczego poza tym. No i zdarzył Ci się naprawdę dobry dwuwers

"Myśl rozpędzona, na wzór światła,
Gubi się w starych przykazaniach."

na "tak".
ew
ew 15 pazdziernika 2010, 08:20
Majstersztyk w pełnym tego słowa znaczeniu. Dopracowanie do granic możliwości, słowa dobrane misternie, walcem płyną, co jest naprawdę godne podziwu. Te przecinki tylko zlikwiduj może.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 pazdziernika 2010, 14:41
w pełni popieram pomysł z usunięciem przecinków :) to czekamy na odpowiedź i puszczamy
przysłano: 4 pazdziernika 2010 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca