Literatura

Mój Różewicz (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

Era el año de su 1995. Yo era sólo treinta y dos años

mam trzydzieści dwa lata
i
nie wiadomo czy ocaleję
nie wiadomo czy już ocalałem

 

samotność
komunizm
nowotwór 
Armagedon
to też są czułe słówka
tylko z innej bajki

 

człowiek
rodzi się i umiera
po drodze jest gladiatorem
zadowalając się
imitacją tabletek od bólu zębów
kluczami do nieistniejących zamków

 

wychodząc naprzeciw
prawdzie
sprawdza wszystkie okna i zawory
by mieć gdzie
ułożyć zmęczenie
zmienić skarpetki
opluć lustro

 

mam trzydzieści dwa lata
i...
( to nieistotne )
 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin B
Marcin B 22 pazdziernika 2010, 18:54
Jakoś mi się nie widzi to nawiązanie, zamysł chyba lepszy niż wykonanie.
Marzena
Marzena 22 pazdziernika 2010, 19:50
Jakoś wiesz, te ciepłe słówa jak :nowotwór wcale mi się ciepłe nie wydają!!! Gdyby ktoś kiedyś spróbował do mnie powiedzieć :
-"Ty mój kochany nowotworze", to byłby zapewne ostatni dzień naszej znajomości:)
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 24 pazdziernika 2010, 16:33
mam trzydzieści dwa lata
i
nie wiadomo czy ocaleję
czy już ocalałem



człowiek
rodzi się i umiera
po drodze jest gladiatorem
zadowalając się
imitacją tabletek od bólu zębów
kluczami do nieistniejących zamków



wychodząc naprzeciw
prawdzie
sprawdza wszystkie okna i zawory
by mieć gdzie
ułożyć zmęczenie
zmienić skarpetki
opluć lustro



mam trzydzieści dwa lata

dla mnie tyle i aż tyle wystarczy by nie mącić sobie obrazu
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 30 pazdziernika 2010, 23:18
pytaniem podstawowym jest tu chyba: czym jest ocalenie? wiadomo, jak to wyglądało u Różewicza, ale u Wojtka? w świecie naszym, gdy zagrożenia nie są tak ostentacyjne, raczej telewizyjne, bo stamtąd słyszymy o tym wszystkim, co zostało wymienione, niektóre się przeżywa... tylko czy ocaleniem będzie wyjście żywym?
przysłano: 22 pazdziernika 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca