Literatura

takie tam kuchenne... marzenia (wiersz)

varzyvo

Chciałabym być kubkiem do kawy
tym ulubionym
z osadem
wspólnych dni
w kawach i herbatach
mierzonych

 

Chciałabym być kubkiem
niezastąpionym
któremu czas
ucho nadgryzł
wyszczerbił brzegi
nadruk zmył

 

Chciałabym być kubkiem
smakowym
twoim
dla cudzych ust
zabronionym


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 1 listopada 2010, 11:41
"osad wspólnych dni" - jak dla mnie jeszcze nie jest wystarczającym powodem, żeby przekreślić dalsze czytanie, ale później nic nie zatarło złego smaku.
varzyvo
varzyvo 1 listopada 2010, 20:27
może nie masz ulubionego kubka...
a może masz go zbyt krótko :)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 1 listopada 2010, 20:46
Mam ulubiony. Od mamy. :) Dała mi żebym o niej nie zapomniał, czy coś. :)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 10 listopada 2010, 15:26
kurcze, mogłoby być ciekawia, bo te wszystkie wierszowe poranne kawy zmieniłaś w osad na kubku, zapisałam pamięć o przeszłości w czymś pozornie błahym. Jednak powtórzenia brną w banalność, nadgryzienie czasem też specjalnie nie wybija.
estel
estel 10 listopada 2010, 19:40
O! Ja bym tam jeszcze wmieszała gorący kubek! Rosół z kury np. też zostawia osad. Dążę do tego, że naprawdę wystarczy raz wspomnieć o chęci bycia kubkiem, zaufaj czytelnikowi, on pamięta. Powtórzenia w tej postaci są zwyczajnie bez sensu. Kubek do kawy raczej z założenia miewa w sobie kawę. Wspomniałabym w wierszu kwestię ewentualnej niezniszczalności kubka, obok niezastąpienia.
Tytuł do całkowitej wymiany, "takie tam ..." to strzał w piętę.
varzyvo
varzyvo 10 listopada 2010, 23:12
oki. tłumaczyć nie będę, bo przecież - ufać czytelnikowi, a i nie o to chodzi. niech będzie. po mojemu - powtórzenia być muszą - w celu takim, w jakim powtórzenia się z reguły pojawiają. kubek musi mieć osad, właśnie taki kojarzący się wstrętnie, jak ... celulitis i zapach starego człowieka, taki jak ma każdy kubek po latach mimo szorowania. i musi być niezastąpiony, bo z natury swej kubkowej jest zniszczalny. a dlaczego tak, to widać i tak nieważne, bo całość nie trafiła do nikogo. a zatem jest coś nie tak. Estel - nie musisz być szydercza, zaufaj mi - rozumiem i bez złośliwości.
estel
estel 11 listopada 2010, 10:03
Taka moja podła natura.
przysłano: 31 pazdziernika 2010 (historia)

Inne teksty autora

Do Patryka M.
varzyvo
małe wymagania
varzyvo
pic
varzyvo
kloszardzi
varzyvo
Niezmordowana
varzyvo
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca