Literatura

Pierwszy raz (wiersz)

Jan Stanisław KICZOR

Pierwszy raz

 

Nie mogliśmy się sobie wzajemnie nadziwić;
Wszystko pierwsze w igraszkach, dotykach i pąsach
Nieśmiałość zabłąkana w myślach pożądliwych,
Jeszcze walczy z pragnieniem, wstydliwością kąsa.

 

Niezbadany czas złudzeń, obaw i ufności,
Przytulony wzajemnie do własnego ciepła,
W nierozpoznanej głębi uśmiech już zagościł,
Obszar nocy we własnych zatrzymany piekłach.

 

W powściągliwości gestów, wśród zauroczenia,
Podążając przez ciało niewyzbyte dreszczy,
Zdumieni urodzajem utkwionym w spełnieniach,
Obejmujemy ciemność, aby trwała jeszcze.

 

Dojrzeliśmy w zachwycie spełnionego rytu,
Tyle zmierzchów przed nami i krawędzi świtów. 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 29 listopada 2010, 17:33
tak miał chyba wyglądać
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 29 listopada 2010, 18:39
Tak miał, ale coś się porobiło, nie mogłem wejść na stronę, później jakoś się wiersz wymieszał, chciałem skasować, to mnie "wyrzucało", same problemy.
Nie wiem jak to zrobiłaś, ale dzięki wielkie. Kwiaty wręczę Ci w innym miejscu.:-)))
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 30 listopada 2010, 04:28
;-) po prostu;-) Jeśli klasycyzować to właśnie tak;-) Możeś i Kiczor;-) ale z niecierpliwością oczekuję zawsze na Twoje teksty. Odpoczywam przy nich;-)
Jacek
Jacek 30 listopada 2010, 21:05
Myślę, że dziewczyny nie będą miały nic przeciwko. Bardzo solidna konstrukcja. Jasna, zwięzła, obrazowa, z piętnem. Na "tak".
przysłano: 27 listopada 2010 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca