Literatura

Piosenka o czarnej kurze (wiersz)

Michaś Killiński

"Kto to widział czarną kurę?!"

rzekła koza, a ogórek

wnet ze złości poczerwieniał.

A pomidor tak powiedział:

 

"Mości mój ogórze miły,

pan powstrzymaj swoje siły,

swą czerwienią nic nie wskórasz".

To zgasiło wnet ogóra.

 

"Ale co z tą czarną kurą?"

stała koza wciąż przy swoim.

"Czy jej jaja są na twardo?"

spytała aligatory.

 

Aligator też nie wiedział,

co za cud natury w kurze,

lecz tuż obok chrabąszcz siedział.

Wzniósł swe oczy wnet ku górze:

 

"Świadczę wszystkim państwu tutaj,

że to wybryk jest natury,

z tego Chrystka był wszak hultaj,

przemalował wszystkie kury"

 

Jezus Chrystus siedział z boku,

przysłuchując się dialogom.

Łezka mu stanęła w oku,

że co złe przywarło bogom.

 

Więc popatrzył na około,

sięgnął ręką do kabura.

Taką było jego wolą:

musi umrzeć czarna kura!

 

Lecz ptaszysko było mądre,

zrazu w krzaki dało susa.

Kto na jajach teraz sądzie?

Czy posadzić tam Jezusa?

 

I dziś siedzi Pan na grzędzie,

lecz swą głową buja w chmurach.

Końca świata już nie będzie,

zbawicielem czarna kura.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 30 listopada 2010, 23:52
a kiedy przestaniesz marnować czas na pierdoły i zaczniesz pisać?
Kundel 1 grudnia 2010, 19:45
jutro
Joanna Krzepina
Joanna Krzepina 3 grudnia 2010, 08:57
ha ha haaaa, przeczytałam wreszcie od początku do końca, ale fakt, dałbyś coś, no wiesz, "normalnego" ;)
Kundel 3 grudnia 2010, 14:03
Ale ja nie mam.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 3 grudnia 2010, 18:41
bo się obijasz i rozdrabniasz na fb :>
Artymowicz anDUCH
Artymowicz anDUCH 13 grudnia 2010, 11:54
....a tak mi się tytuł spodobał ! ;)
przysłano: 29 listopada 2010 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca