Literatura

Wiadomość do istot inteligentnych (wiersz)

LordzFc

Wszechświat to przypadek:
Dwadzieścia stałych,
Gwiazdy i galaktyki.

 

Ostatnie z kolei tworzenie
Przestrzeni wielowymiarowej
Zakończyło się.

 

Widziałem piękny początek,
Gęsty, gorący koniec
Kres ostatniej cywilizacji.

 

Wasz stwórca
Inteligencja


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 13 grudnia 2010, 16:25
gdzieś po drodze umknął ci pomysł, a może raczej idea tekstu pozostała, tylko zabrakło pomysłu na jej realizację. Po co tyle "te"? rozboli cię palec od tylu wskazań.
LordzFc
LordzFc 13 grudnia 2010, 16:27
Masz rację. O wiele lepiej brzmi bez wskazywania :)
Jacek
Jacek 13 grudnia 2010, 18:44
Po co te zaimki wskazujące w pierwszej strofoidzie? Może miało brzmieć anaforycznie...no w sumie brzmi, ale należy się zastanowić, jakie konsekwencje niesie ze sobą użycie anafory opartej na zaimkach- roboczo nazywamy to zaimkozą, która powoduje poetycką czkawkę. Usunąłbym zatem owe.

Wypada mi też wskazać na niekonsekwencję w zapisie ortograficznym (wiem, to okropne słowo w odniesieniu do poezji, ale roboczo musi wystarczyć). W pierwszej wszystkie wersy zaczynasz wielkimi literami. Potem tylko inicjalne wersy kolejnych strof. W ostatniej powracasz do wcześniejszego pomysłu.

" n-te" zapis

Poza tym jest nieporywająco. O ile zamysł wydaje się bardzo dobry, o tyle mam wrażenie, że stoisz gdzieś obok wiersza. Trudno powiedzieć, czym jest to spowodowane. Mój gust jest jednak bardzo zboczony, a na czystą intuicję nie ma się co zdawać. Spróbuj może odnieść się do wskazanych uchybień, a będę skłonny być na małe "tak".
LordzFc
LordzFc 13 grudnia 2010, 19:23
Poprawki wprowadzone
Jacek
Jacek 13 grudnia 2010, 21:43
lecisz.
przysłano: 4 grudnia 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca