Literatura

To i Owo planują popołudnie (cykl: Bezpłeć Bezosobowa#1) (wiersz)

NathirPasza


To kocha życie świtem,
gdy spod powiek nie umyka jeszcze nic,
a już można iść dryfować po Spokojnym,
i nie przejmować się białymi dłońmi przechodniów.
- jak strachy na wróble.

 

Jakoś dziwnie spokojni dzisiaj,
to idą gdzieś wolno, to przysiadają
- czytają zeszłoroczne dzienniki w butelkach po sensacji.

Owo sprawdziło nawet w kalendarzu, czy aby nie niedziela.
- jest środa.

 

Życie nie do spożycia na dwa dni przed terminem.
Warto poprawić datę na deklach,
ale To ma już lepszy pomysł,
zgrabi wszystko starannie, a Owo kupi miotacz ognia przez
Allegro,
później wymruczy jakąś pieśń jak to ma w zwyczaju.

 

I pójdą na piknik zaśnieżoną łąką.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ew
ew 6 stycznia 2011, 13:40
trochę się pogubiłam które jest które, dopiero przy drugim podejściu udało mi się ich rozgraniczyć, myślę, że słowa w nawiasie jako tytuł spokojnie by wystarczyły. zaśnieżona droga na piknik - to chyba najlepszy wers, taki do zapamiętania. poza tym spokojnie, obrazowo i z wyczuciem napisałeś.
NathirPasza
NathirPasza 6 stycznia 2011, 15:05
"Bezpłeć Bezosobowa" to nazwa cyklu. To co przed nawiasem to tytuł.

Starałem się, żeby nie pogmatwać za bardzo To z Owo. Dobrze, że spokojnie. Na tym mi zalerzało. Historia To i OWO nie jest rewolucyjna i to największa rewolucja.

Dziękuję ew, że wpadłaś. :)
ew
ew 6 stycznia 2011, 19:45
proponuję zapis pod tytułem:
cykl Bezpłeć Bezosobowa
- tak będzie jaśniej, sensowniej i klarownie. ale to Twój cykl, jeśli w takim zapisie znajdujesz metodę rozpoznawalności, to ok.
NathirPasza
NathirPasza 6 stycznia 2011, 19:59
Dopisanie jednego słowa mnie nie zabije ;)
przysłano: 29 grudnia 2010 (historia)

Inne teksty autora

Przełęcze
NathirPasza
Figury
NathirPasza
Impresja II
NathirPasza
Prawdziwa sztuka
NathirPasza
Sąd ostateczny
NathirPasza
Pieta
NathirPasza
Sometimes poetry
NathirPasza
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca