Literatura

***(nadprzestrzeń) (wiersz)

NathirPasza

http://www.youtube.com/watch?v=2_HXUhShhmY


nadprzestrzeń
a w niej rozpryski zielonego światła
którymi malarka bez postaci głaszcze powietrze
szeptem

 

ponad problemami
znam artystkę od małego
od rana do nocy i później
rozmawia ze światem
śmieje się z wad które świecą jasno

 

jak drzewo które ukorzeniło w powietrzu
płynny grunt i otwarte otoczenie
nie mam nic na sobie
takiej lekkości nie da się pominąć we wspomnieniach
i co z tego kim jestem
mężczyzna to kobieta w moim ciele
głaszczę jej dłonie w moich dłoniach

 

czysty poranek
znowu się uśmiecha
spaliśmy spokojnie nie ma bólu
szepcze przewrotnie o smaku herbaty z cytryną
mieni się barwami ciepłych odczuć
poza dyskutantami chcącymi zniszczyć nastrój
daje się utulić jeszcze jedną minutą bez budzika

 

nie martwię się gdy znika
pozostawia po sobie ciepły ślad w piersi
rozpoznaję ją po lekkim pulsie
a wieczorem zaproszę na ciche nuty
może zechce przyjść


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 7 stycznia 2011, 00:16
ojaaaa.. uwielbiam ten klip :P to jest bardzo skuteczny sposób, żeby mnie odgonić od samego tekstu.
NathirPasza
NathirPasza 7 stycznia 2011, 00:46
:D Bo klip ciekawszy od tekstu ^^
Ale boski w swej prostocie (znaczy się klip) :D
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 7 stycznia 2011, 02:10
na razie to mnie się chce spać, a dopóki nie skończę z Indianami, to mogę pomarzyć sobie o to... więc w gruncie rzeczy o tym tekście mogę powiedzieć, że ucieka od prostoty, którą podkreśliłeś, mówiąc o klipie. gdzieś jest ta sfera prosta relacji podmiot-malarka, ale jest coś, co ponad tym wisi. kurcze, prawie jak smog.
NathirPasza
NathirPasza 7 stycznia 2011, 15:41
Wyśpij się i przeczytaj jeszcze raz. Ta relacja określa wszystko. Więc jest najważniejsza z mojego punktu widzenia. :)
Figa
Figa 11 stycznia 2011, 16:01
ooo klip świetny :)
ale wiersza jakoś nie mogę przyswoić
NathirPasza
NathirPasza 11 stycznia 2011, 18:18
To ostatni link na youtube jaki tu dałem :P
Figa
Figa 12 stycznia 2011, 20:58
oj tam, oj tam :P
przysłano: 6 stycznia 2011 (historia)

Inne teksty autora

Przełęcze
NathirPasza
Figury
NathirPasza
Impresja II
NathirPasza
Prawdziwa sztuka
NathirPasza
Sąd ostateczny
NathirPasza
Pieta
NathirPasza
Sometimes poetry
NathirPasza
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca