Literatura

stypa (wiersz)

Scandal Jackson

wydeptując ścieżkę do rajskich jabłek odkryłem Amerykę
kąpiącą się w jeziorze, o włosach skręconych jak pukle
pięknej żydówki moszczące siennik żołnierza Wehrmachtu

 

zbliżałem się do brzegów, poszarpanych zatoczkami
jak odłamkami, a potem tylko karetka w białym obłoku
jeden świadek i pielęgniarz o twarzy męża stanu

 

z wystających stóp opadał schnący piasek
krople spływając po udach zasilały coś, co śpi
niespokojnie w trawie, pod śniegiem, asfaltem

 

dziewczynki rzucały płatki róż w procesji Bożego Ciała
pamiętam to ciało, śmierć w czerwcu była młodą kobietą
jabłkiem w czerwonej skórce ledwo draśniętym zębami

 

ślady piasku mrówki zbiorą po ziarenku, zalęgną się komary
jadłem wtedy maliny obok jeziora, pocąc się jeszcze bardziej
są bardzo nietrwałe a sezon krótki, z pestek jabłka wyrósł garb
 


wyśmienity 6 głosów
2 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marta
Marta 15 stycznia 2011, 20:51
niesamowity jest ten wiersz..zatrzymał mnie na długo i zmusił do myślenia.. więc, cichutko, oddaję swoj głos.
estel
estel 21 stycznia 2011, 19:24
Świetnie. Autorze, to musi starczyć za komentarz.
Jacek
Jacek 21 stycznia 2011, 21:26
" śmierć w czerwcu była młodą kobietą" wow.
To kapitalny tekst, trzeba tylko ujednolicić interpunkcję.
Lilu
Lilu 22 stycznia 2011, 11:47
od początku do końca... Klimat, dopracowanie, przekaz... Wszystko przemawia za tym wierszem:) Nic tylko czytać i czytać...:) Pozdrawiam
Scandal Jackson
Scandal Jackson 22 stycznia 2011, 18:54
dzięki za komentarze :)

tak, interpunkcja to moja pięta achillesowa, ale robię co mogę :)
Lilu
Lilu 22 stycznia 2011, 23:36
biorę do ulubionych bo wróciłem;]]
jerzykujas
jerzykujas 22 lutego 2011, 11:15
Świetny;) tylko tyle..
przysłano: 14 stycznia 2011 (historia)

Inne teksty autora

za wcześnie?
Scandal Jackson
Trzy miniatury
Scandal Jackson
Oczepiny
Scandal Jackson
Zaduszki
Scandal Jackson
neofita
Scandal Jackson
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca