Literatura

wiersz (wiersz)

Wiktor Smol

dla mnie jest odskocznią
takim swoistym perpetuum mobile
miejscem
gdzie podmiot liryczny zrobi co zechce
jest też pewnego rodzaju atrybutem władzy
która może być totalitaryzmem
albo najpiękniejszą z demokracji
jest płaszczyzną tworzenia
kumulacją emocji
kompozytem kształtów i figur
supozycją
trybuną i barykadą
popędem
seksualnym wyzuciem
perwersją
liczbą pojedynczą
kobietą pierwszą porażką ostatnim zwycięstwem
jest tobą ze mną
bez ciebie beze mnie
zaledwie cieniem
jest gorączką sobotniej nocy
samotnym jeźdźcem i ojcem chrzestnym
pociągiem pancernym
źródłem trosk i utrapieniem
najstarszą formą terapii
ripostą i gilotyną
jest architektem
wpierw stworzy by potem stać się dominem lub rosyjską ruletką
jest abstraktem i aberracją
wszystkim z osobna i wszystkim razem


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Rita 19 stycznia 2011, 21:53
zabrakło literki -r- w wersie -"wiersz jest tobą za mną"
Wiktor Smol
Wiktor Smol 19 stycznia 2011, 22:21
Dziękuję i gratuluję spostrzegawczości. W życiu bym się nie dopatrzył.
Waris
Waris 19 stycznia 2011, 22:26
Myślałam....wyliczanka, ale wczytując się dłużej znalazłam sens, sprytnie to ukryłeś.:)
Rita 19 stycznia 2011, 22:29
:-)
Rita 19 stycznia 2011, 23:02
A w komentarzu ja popełniłam błąd:) - "wiersz jest tobą ze mną", nie za mną:)
Ce.
Ce. 22 stycznia 2011, 12:13
cholera, a ja miałam nie cierpieć wierszy o wierszach
Wiktor Smol
Wiktor Smol 22 stycznia 2011, 12:26
no popatrz
Wiktor Smol
Wiktor Smol 22 stycznia 2011, 19:27
ja również nie cierpię wierszy o wierszach, aż mnie odrzuca
ew
ew 23 stycznia 2011, 16:04
a ja nie cierpię wyliczanek, ale tym razem zaczytałam się w wyliczance powoli i z namysłem, tekst czytał mi się stopniowo odkrywając wszelkie prawdy o poezji. To chyba pierwsza wyliczankowa poezja, którą puszczam na pierwszą.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 23 stycznia 2011, 17:26
Ogólnie za ew. Ale tak sobie myślę, czy zastosowanie elipsy do samego końca nie byłoby słuszniejsze. Czy "wiersz" w tytule by nie wystarczył?
przysłano: 19 stycznia 2011 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca