Literatura

obecnie (wiersz)

Ravaa

 

 

brakuje ziemi wiatru i powietrza
w płucach sypki piasek zapycha
otwarte oczy na przemian uwiera
pieści i kłuje pocałunkiem dzień
zachodząc zabiera ze sobą słońce
ostatnia nadzieja umiera pierwsza
gwiazda spada nie spełnia marzeń


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Figa
Figa 22 stycznia 2011, 21:50
podoba mi się. krótkie, ale na temat. człowiek wiecznie jest niezadowolony, czegoś mu wiecznie brakuje, że nie widzi drobnych rzeczy, a przecież marzenia się spełniają, chociaż nie tak, jak sobie można wymarzyć. końcówka najlepsza ' ostatnia nadzieja umiera pierwsza / gwiazda spada nie spełnia marzeń' utrzymane w takim sentymentalnym nastroju.
pozdrawiam :)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 29 stycznia 2011, 22:48
takie to trochę jak widokówka, przez skrótowość, ale i przez formę, jakby jakaś foremka rozporządzała, kiedy ma nadejść koniec wersu, a nie żaden sen czy układ logiczny. bardzo nie lubię foremek, chyba że mówimy o ciastkach.

"dzień
zachodząc zabiera ze sobą słońce" - hm... sama już wiem, co na ten temat napisać, bo tu już trudno nawet napierać na oczywistości. chyba jeszcze nie znaleźli się ludzie, którzy chcieliby ten fakt podważyć, więc dlaczego trzeba go wyrażać?

ech, średniawe to, oparłaś się na stałych motywach, na tym co w pierwszej kolejności da się podłapać ze świata.
Jacek
Jacek 30 stycznia 2011, 13:17
Chyba za bardzo poszłaś w stronę konwencjonalizacji tego, co chciałaś powiedzieć. Motywy wydają się wytarte i suche, bo po prostu już były...
Ravaa
Ravaa 30 stycznia 2011, 14:11
nie wiem, co chciałam powiedzieć, wiem, co czułam. poezja to nie moja brocha, od tak czasem czuję coś, co w ten sposób chce się wylać.
Jacek
Jacek 30 stycznia 2011, 14:25
Właśnie. Żeby móc puszczać wyobraźnię wolno, trzeba być geniuszem formy. Tu nie jest zupełnie źle. Po prostu może być lepiej.
Ravaa
Ravaa 14 lutego 2015, 23:44
Wyobraźnię puszczam w snach, albo robiąc na drutach ;-)
przysłano: 21 stycznia 2011 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca