Literatura

laurka na szybie zbrojonej (wiersz)

Kuba Nowakowski

werandowe rozmyślania wysysane zza bramy gościńca
o żebraku który przyniesie dobrą nowinę:
zdelegalizowano miłość
można przestać pić!

opuszczają gębowylot w postaci aroganckich kazań
zapewnień kłamliwych jak wysoki sejm i szeroki
że ja kochać nie muszę a już tym bardziej pić

 

zbijam arkę z dłoni
obietnicę zwycięstwa układam na dnie
najostrożniej po rodzicielsku

 

na bliski czas który spadnie z półksiężycowego nieba
będzie dla intruzów straszliwym tabu
i nie przejdzie przez granicę moich najcieplejszych wspomnień
dziecięcego raju
żadne dzikie spojrzenie i szyderstwo beżowych ust

 

a miłość
uprawiać będę w podziemiach zamiast
kartofli na bimber
 


wyśmienity 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marzena
Marzena 21 lutego 2011, 22:11
"zbijam arkę z dłoni
obietnicę zwycięstwa układam na dnie
najostrożniej po rodzicielsku", ciekawe, że zawsze, to co tak cholernie boli odkładamy ostrożnie na miejsce, a później mniej ostrożnie wracamy....
Agnieszka Urbanowicz
Agnieszka Urbanowicz 22 lutego 2011, 21:30
obietnicę zwycięstwa układam na dnie
Lilu
Lilu 24 lutego 2011, 00:31
brawo...
romantka
romantka 24 lutego 2011, 20:35
ciesze się, że mogę cię poczytać.
Jacek
Jacek 27 lutego 2011, 21:42
"uprawić" literówka, prawda?

Podoba mi się twoja dykcja, gdyż zaczyna robić się bardzo charakterystyczna. Zazwyczaj nie mam uwag. Tym razem podobnie. Popraw literówkę i lecimy.
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 27 lutego 2011, 23:40
poprawione
guccilittlepiggy
guccilittlepiggy 1 marca 2011, 09:40
a bo ja wiem, niby ten tekst mówi coś do mnie, ba mruga okiem, gdy mówi, a ja to lubię, z drugiej jednak strony, trochę za dużo mówi i za bardzo tym okiem mruga,
pozostaję sobie bez satysfakcji i zwalę na upodobanie innych stylistyk
A.
smykusmyk
smykusmyk 1 marca 2011, 10:17
Trzecia strofa - super.

Pozdrawiam,
P.
przysłano: 21 lutego 2011 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca