Literatura

* * * (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

vis – á – vis
synkopowanej profanacji
ożywa kosmiczna otchłań
uwikłanego w konieczność
kultu ołtarzy

 

tylko zarzucić sieć
i dać się złapać

 

więc najbezpieczniej jest
(idąc tropem mędrców – eremitów)
zainwestować w samotność
by później wypełniać ją
dyskretnie w miarę potrzeb
Bogiem Kobietą
lub innymi
erzacami

 

1999


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 16 marca 2011, 16:56
Bardzo podoba mi się puenta, bardzo.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 28 marca 2011, 10:04
"synkopowana" - trochę ryzykowne jednak, biorąc pod uwagę, że synkopa nie ma tylko jednego znaczenia, tzn. na obszarze muzyki i literatury znaczy co innego. aczkolwiek do wewnętrznego opustoszenia pasuje.
przysłano: 16 marca 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca