Literatura

Sen z elfami i o elfach (wiersz)

Jan Stanisław KICZOR


Sen z elfami i o elfach

 

dla Gloinnen

 

Pozamykane w wielu snach, wszystko jest światłem, wszystko cieniem,
A rozbudzone tkwi tak w nas jak pół nadzieja, pół zwątpienie.
Po liściach nocny spływa znój, pogasił lampy już Alladyn;
Głuchy usłyszy elfów ból, ślepego olśni blask kaskady.

 

Znów Dziwożona ruszy w pląs, z dębowej szaty wyzwolona,
Cieniem zawiśnie jakiś ptak nad łąką pełną niedokonań.
Wśród powikłania jawy, snów, w pełnym odczuciu błogostanu,
Codzienność stale miesza się, przechodząc z sacrum do profanum.

 

Wsparty o ziemię kostur drży, bez skargi niosąc własne fatum
Lecz elfom także brak jest snu, a może tańca pośród kwiatów.
Wszystko wplecione w senny czas, w litanię dźwięków i półgłosów ,
Szelestną ciszę miałby ktoś, kogo odnaleźć tu nie sposób.

 

Więc pochylony milczę wciąż, w niedoskonałość zapatrzony
Gdy bliżej zmierzchu jest niż dnia, z lat doskonałych, z lat szalonych.
Czasami pobiec chciałbym gdzieś, gdzie się nie zjawia nocna zmora,
Z elfami nocne życie wieść. Lecz wiem… to było dobre wczoraj.


wyśmienity 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
anastazja
anastazja 30 marca 2011, 12:19
Witam - bardzo dobra rymowanka :))
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 30 marca 2011, 14:03
Rymowanka, hmm, to dośc pejoratywne określenie. Ale skoro nie można inaczej...
Pozdrawiam.
Konrad Matysiak
Konrad Matysiak 1 kwietnia 2011, 21:52
Kolejny dobrze wyważony tekst. Klimatyczny...mądre przesłanie.Dziękuje.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 7 kwietnia 2011, 09:43
Ja początkowo myślałam, że Gloinnen to postać literacka, ale to chyba prawdziwy człowiek, prawda?
To dobry tekst, zgadzam się, jednak uważam, że mógłby być jeszcze lepszy, gdyby klimat był bardziej budowany przez pajęczynę, przez woal snu, gdyby bardziej wypływaj z obrazu niż bezpośrednio ze słów, jak sen, sacrum, elfie tańce itd. Po "Śnie nocy letniej" trzeba nam jednak czegoś więcej.

Nie mniej na tak jestem.
przysłano: 25 marca 2011 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca