Literatura

15 sierpnia 2009 (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

chce nam się bardziej paczki choćby najtańszych papierosów niż ciągle tego samego seksu –
to w sumie bardzo dobry początek wiersza w stylu Michała Krawiela
może nie za bardzo dobry może nie za najlepszy ale tak zwyczajnie dobry
bo Michał Krawiel jest dobrym poetą najlepszym od momentu śmierci Jana Dantyszka

 

tak więc z Kasią słuchamy skrzypcowej solówki Michała Urbaniaka
która brzmi jak śmiech starej kobiety choć dla mnie to tylko wiatr
jaki przychodzi i odchodzi gdy rozlega się silnik lotniskowca partytur -
nie mniej zejdziemy i tak
zostawimy woale suknie lampasy i cylindry różnych strategów obłudników i nawiedzonych jak też innych pospolitych gigantów

coś takiego z Ali Agczy coś z Williama Whartona coś z Federica Felliniego coś z Władimira Putina –
taki marsz ku słońcu taki marsz hitlerowskich bojówek taki obiad zjedzony w KFC

 

w tym momencie uraczam się niedojrzałym skrętem
oraz snuję opowieść o polu morfogenetycznym i ptakach z Południowej Walii –
nie muszę przez chwilę myśleć o smaku warg sromowych Tatiany Okupnik
nie musze przez minutę myśleć o cenach biletów Spółki PKP InterCity
nie muszę przez kwadrans myśleć o nienapisanych wierszach
których kilka zgromadziłem w futerale na okulary

 

wyciągam z kieszeni kamizelki nóż kleptomana i rozcinam pokój na dwie nierówne połówki –
operacja jest nieudana pokój pozostaje dalej kuchnią a być może i łazienką
w związku z czym zamieniamy dłonie na stopy ale nie vice versa
bo tak jest niewygodnie ładnie i mało przejrzyście

 

za oknem niosąc sarkofag Lucyfery moherowe minispódniczki wracają z pagody lub z sali królestwa -
mocą pierwotnej tajemnicy rozbijają chodnik apaszkami doktora Martensa
a ileśtamlecie ich płynu mózgowo – rdzeniowego splata się ze szkliwem kwasów żołądkowych
w imię relanium i Jamesa Bonda w imię mostów nad mostami i zamkniętych cmentarzy
w imię nazwiska i imienia i daty urodzenia z dokładnością do pół sekundy
gdzie twarde zawsze spocony oddech znaczy


 


wyśmienity 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 5 kwietnia 2011, 21:39
taaa.... udane :)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 kwietnia 2011, 20:57
W związku z projektem: www.wywrota.pl/forum/topic/19664#0 puszczam bez komentarzy opiekunów.
przysłano: 5 kwietnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca