Literatura

Obrządki (wiersz)

Joanna Krzepina

Bo ja przy panu już zawsze będę
trochę smutna - tyle, zanim przeszliśmy na ty
i ja, i całą resztę, co za nią teraz uporczywie grzebię
w ludziach. Musiałeś coś zostawić, wierzę. Może
gołębie skrzydło, jakie mijam od paru dni na trawniku
i którego mi żal. Może je zgubiłeś?


Wiara przychodzi z dojrzewaniem, dojrzewanie jest kwestią
do zapamiętania. Moment,
kiedy ktoś zmienia twoją ciepłą dziewczynkę
w czyjąś chłodną kobietę. To się staje, Marku,

 

to się staje nie do wytrzymania. Wszystko

bywa względne, Marku i ja też jestem względnie.
A skrzydło dziś trochę dalej, to chyba wiatr,
ostatnio diabelnie wieje. Jutro się ruszę i urządzę

 

świat,
pogrzeb,
cokolwiek.


wyśmienity 4 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 11 kwietnia 2011, 15:41
i to jest taki tekst od serca, który chce się czytać, który grafomanii uczuciowej pokazuje środkowy palec. są różne obrządki i trochę szkoda, że się od nich odchodzi, że są spychane na plan dalszy, tracąc znaczenie. a tak naprawdę mają niesamowite znaczenie, to dzięki nim możemy sobie poradzić z wieloma sprawami, pod warunkiem oczywiście, że w ich moc wierzymy.
Joanna Krzepina
Joanna Krzepina 11 kwietnia 2011, 16:00
dziękuję bardzo :)
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 11 kwietnia 2011, 20:11
Ukłony, od serca.

Od tej przyziemnej strony: można zrezygnować z pierwszego "to", "tę" i z "to" z piątego wersu (wszystko w pierwszej strofie, która, wiem, to ważne, ale jednak odrobinę przezaimkowana). Dalsze użycie "to" już bardzo zasadne.
Joanna Krzepina
Joanna Krzepina 11 kwietnia 2011, 22:11
a racja, racja, Adamie, pozbierałam. dziękuję serdecznie
przysłano: 10 kwietnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

projekcja
Joanna Krzepina
Piromani
Joanna Krzepina
makieta
Joanna Krzepina
skład
Joanna Krzepina
Szczepienie
Joanna Krzepina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca