Literatura

Talent powietrza (wiersz)

NathirPasza

Mówią do mnie głosy wysokie i niskie, a ja słyszę
tylko ciszę - najczęściej, gdy zamykam oczy.
Wpojono życie i strach, signore, nie potrafię
już inaczej krwawić, a nawet gdyby

to nie mogę tu dłużej zostać.
Kornelia Romanowska
aria di bravura

 

Nocą budzę się wyraźniej, pozostawiając
resoraki, scyzoryki i watę na patyku,
dozorcom spuszczającym problemy z łańcucha.
Nad ranem, nic mnie nie czeka.

 

Na liczydle sumuję dni przyszłe,
przeszłe i zaszywam w workach carpe diem,
każdy plan notorycznych geniuszy. Dieta
cud nowoczesnych zegarków.

 

Ale w garści zawsze ściskam przedmiot,
ostrym kształtem odcinam sobie tlen - kawałek
po kawałku, ulubionego zespołu słów:
im mniej mnie, tym więcej i na odwrót,
sam nie wiem, czy moje zniknięcie,
nie będzie najdoskonalszym debiutem


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 7 maja 2011, 22:27
"ciszę - najczęściej" - półpauza, nie dywiz.
"dozorcą spuszczającym problemy z łańcucha." Kiepsko składniowo się to komponuje.
"sumuję dni przyszłe" nie rozumiem sensu użycia inwersji. dla mnie jest tu zaburzeniem. Tylko.

Bardzo wprawne wykorzystanie cytatów. Naprawdę. wiersz troszkę chwieje się przez spory rozstrzał w doborze leksyki, ale poza tym jest ok. Nie wiem tylko, ja mogę być na maleńkie "tak".
NathirPasza
NathirPasza 9 maja 2011, 16:14
Nie wiem czy nie powinno być dozorcom :/

Czy pauza, czy dywiz - to nie mój tekst, więc nie będę go zmieniał.
estel
estel 9 maja 2011, 20:11
Dziwnie mnie boli ten wiersz, jego bolesna esencja jest wyczuwalna. Szczególnie w tych trzeżwych nocnych pobudkach i kurczowym trzymaniu się dnia i w praktycznej kontroli życia.
przysłano: 12 kwietnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

Przełęcze
NathirPasza
Figury
NathirPasza
Impresja II
NathirPasza
Prawdziwa sztuka
NathirPasza
Sąd ostateczny
NathirPasza
Pieta
NathirPasza
Sometimes poetry
NathirPasza
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca