Literatura

Nieudana inwestycja - tekst na konkurs z żartem (wiersz)

Jan Stanisław KICZOR

Nieudana inwestycja


Wierzcie, albo nie wierzcie, wszak kłamać nie umiem,
Będąc dzisiaj na mieście – zakupiłem trumnę.
I nie z nagłej potrzeby, czy zbytniej fantazji;
Ot, przecena. Nie mogłem przepuścić okazji.

 

A jeszcze podpuścili, w rzeczy bardziej biegli,
Że mahoń, że ten połysk – pasują do mebli.
Więc, że salon mam spory, co niektórzy wiedzą,
Mam widok na tę trumnę, przy herbatce siedząc.

 

Jedni chwalą za pomysł i zapobiegliwość,
Inni we mnie odkryli jakąś „własną miłość”,
Młodsi w głos komentują: O, jak tu wesoło!
Starsi, niby dyskretnie, pukają się w czoło.

 

Ażeby modern było (co znaczy: na czasie),
Wymieniłem poduszkę na ciut mniejszy „jasiek”.
Parę ozdób dodałem, zdjąłem poniektóre,
U wezgłowia złożyłem kostur, wraz z kapturem.

 

Trochę popracowałem, ale jednym słowem,
Wszystko na czas potrzeby już było gotowe.
Więc nawet i rodzina, jakby mniej coś „mędzi”,
Widząc w tym przyszłościową oszczędność pieniędzy…

 

*****

Włamanie miałem wczoraj. Niech to wszyscy diabli.
Taki wybór był w domu - a trumnę ukradli.
Policja też bezradna, nie może nic wskórać,
A mnie tak żal - tej trumny, jaśka i kaptura..


wyśmienity 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 16 kwietnia 2011, 21:48
Bardzo fajnie, Janie Stanisławie, że bawisz się z nami :) Już myślałam, że tylko sama proza z humorem będzie!
Figa
Figa 17 kwietnia 2011, 22:46
Ja też się o to martwiłam:)
A tu tak wesoło i przyjemnie czytać!
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 18 kwietnia 2011, 22:45
Cieszę się, że mogę rozweselić troszkę.
Marta
Marta 19 kwietnia 2011, 14:14
nigdy nie odważyłam się pisac komentarze pod Twoimi wierszami, ale teraz powiem, poprostu uwielbiam Twoje wiersze :))
estel
estel 22 kwietnia 2011, 21:13
Uśmiałam się wielce :) Plus standardowo - warsztat z klasą. Świetnie!
Konrad Żygadło 22 kwietnia 2011, 21:59
iście zabawne i naprawdę świetnie napisane. dobry wiersz bezwzględnie.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 23 kwietnia 2011, 20:44
Świąteczne zabawy słowem: www.wywrota.pl/forum/topic/19759#0
Bawmy się!
przysłano: 14 kwietnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Życiorys
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca