Literatura

retrospekcje johna younga (wiersz)

smykusmyk

cholernie stary wiersz, fragment cyklu, do którego mam ogromny sentyment

nigdy nie chciałem zostawać w domu sam -
wtedy koszmary stają się rzeczywistością.
chowałem się pod kocem w pokoju ojca i z latarką
czytałem komiksy marvela.

 

mój tato jest supermanem. ma w oczach laser
i potrafi na jednym palcu podnieść ciężarówkę.
tato nigdy na mnie nie krzyczy. wiem, że mnie kocha
ostatnio częściej to powtarza.

 

żona urodziła mi syna. jack. cholerne nazewnictwo.
przynajmniej pospolite imię nie pozwoli rówieśnikom wytykać go palcami.
jack boi się ciemności. wstaję do niego każdej nocy i piszemy wiersze.
jack zasypia.

 

tato dziś mnie uderzył. pierwszy raz zapłakałem pełen zrozumienia


wyśmienity 4 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 8 maja 2011, 23:38
ale jaka się tu przewrotność kryje i może lepiej, że John nie nosił nazwiska Freud.
Jacek
Jacek 12 maja 2011, 21:32
Kapitalny tekst. Świetne następstwo faktów, zgrabnie wykorzystane cytaty, świetny klimat i balans. Wiersz nie jest ani przez moment "-prze". Godny, bardzo godny uwagi. I tak, zapachniało Freudem.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 13 maja 2011, 21:16
Bo są takie teksty, które się prowadzą spokojnie i nagle w końcówce tak dowalają, że trzeba do całości wracać i wracać, żeby pojąć, jak wcześniej mogło się pewne rzeczy przeoczyć. Chociaż nie powiem, że ten Young jak Jung mi się pomyślał od początku. To ładniej poszerza tekst niż sam Freud.
Marta
Marta 15 maja 2011, 12:12
świetny jest ten tekst.. pozdrawiam ;)
przysłano: 8 maja 2011 (historia)

Inne teksty autora

ławica
smykusmyk
dom lalek
smykusmyk
rozszczepienia
smykusmyk
wilk Perraulta
smykusmyk
portfolio
smykusmyk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca