Literatura

Dumając (wiersz)

Smally G

wierszyki na rozluźnienie jaźni


Siedział mistrz i uczeń
na zakręcie życia
i dumał
praca wydawała mu się
nieciekawym zajęciem
brak perspektyw rozwoju
tysiąc powtarzalnych czynności
i ludzie!
to przede wszystkim
nudni
skupieni na rozrywkach
i wiecznie narzekający
nauka, szczególnie jej pogłębianie
przypominało uczniowi dalsze
klepanie formułek
zero nastawienia na zrozumienie
dodatnie na umiejętność odczytywania
wymysłów potworów

 

samo życie
zdało się jakieś powtarzalne
i przetworzone
gmo
czy jak to mówią
aby więcej
i mniej wartości

 

mistrz wstał
poszedł rzepę siać.


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 22 maja 2011, 09:38
"zakręcie życia" - a nie lepiej tak uformować tekst, żeby nie trzeba było wchodzić w metafory dopełniaczowe, które jednak nie wszędzie pasują? one muszą wypływać, wysuwać się delikatnie z międzysłów, a nie udawać słonia w składzie porcelany.

a dumał to mistrz czy uczeń? jak na uczonych to strasznie banalne mają te przemyślenia, nie uważasz? ja myślę, że oni takie oczywistości zostawiają w spokoju, mogą ubolewać nad głupotą świata i złym obrotem rzeczy, ale przedstawisz to chyba nie z tego poziomu.
przysłano: 19 maja 2011 (historia)

Inne teksty autora

Stojący nikt
Smally G

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca