Literatura

Życiorys (wiersz)

Jan Stanisław KICZOR

Życiorys

 

Kto raz w podróż wyruszył
Już się nie zatrzyma
( B. Leśmian)

 

W starym ogrodzie czas się skrył,
Wszystko jak dawniej – pozostało,
Pod którąś gruszą tylko my,
Poznawaliśmy doskonałość.
I szelest liściom wydał bal,
Szepcząc zachętę śmielszych gestów,
A cały sad dostojnie spał
I nic nie było, prócz szelestu.

 

***

Śpiewali ludzie czarny song,
Ktoś grudą ziemi w głębię rzuci
I cisza była, żaden pąk
Nie zwiądł, czy choćby się zasmucił.
A ból rozrastał się i trwał
Wplątany w śpiew zaocznych chórów.
Zbyteczną była zwykła łza,
I nic nie było, oprócz bólu.

 

***

Laska niemrawo w ręku drży
Wyblakła zieleń już z trawników
I tylko czasem, raz czy trzy,
Zdarza się potknąć na chodniku.
Niemocy ciała starczy skręt…
Śmiechem się zaniósł jakiś dzieciuch
Za nim, ulicy każdy metr…
I nic już nie ma.

 

***

Oprócz śmiechu.

 

.
 


dobry+ 10 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Radosław Kolago
Radosław Kolago 4 czerwca 2011, 22:16
Oj, dawno nie czytałem tu nic rymowanego, a tu nie dość, że rymy, to jeszcze dobry, zmuszający do refleksji wiersz, napisany harmonijnie i z wdziękiem. Całość wprowadza w specyficzny nastrój i pobudza wyobraźnię, wielkie brawo.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 9 czerwca 2011, 22:42
"Szepcząc zachętę śmielszych gestów
A cały sad dostojnie spał" - przed "a" przecinek

Doprawdy, gdyby nie ten wers: "Niemocy ciała ruch i skręt…", to tekst uwiódłby mnie w całości. Dobrze rozłożyłeś ten tekst na trzy migawki. Trzy główne migawki, które pozostają w pamięci, a to co pomiędzy... zapewne jakieś krzyki, żale i inne smutne rzeczy. Komu w drogę, temu czas!
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR 15 czerwca 2011, 12:23
Czas. Faktycznie, już czas...
przysłano: 4 czerwca 2011 (historia)

Inne teksty autora

Nic jeszcze nie jest stracone
Jan Stanisław KICZOR
Nie śpi spokojnie duch przeklęty
Jan Stanisław KICZOR
Sonet do nieba
Jan Stanisław KICZOR
Dzień, jak inne
Jan Stanisław KICZOR
Terra, ubi leones
Jan Stanisław KICZOR
In posse
Jan Stanisław KICZOR
Zależności
Jan Stanisław KICZOR
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca