Literatura

Pieśń Poduszki (wiersz)

Wiktor Kaczmarek

Scena rozjaśniła się, lekkim głosem zapowiedziano... : 

                Opowiem wam o utracie Boga i żywej miłości...

 

        Wbity na pal melancholii, targany przez stygmaty i krzyże w lustrze - przejąłęm smutek przez łzy agonii, która ukryła mnie w swoim łonie.

                Wodą poezji skłoniłęm się do śmierci, życzliwie śpiewałęm pieśń poduszki. Posłaniec opętania skuł w łańcuchy wiekuiste nagiego anioła, co trawą z przed bram niebios chronił przed stosem.

               Król co własnie we śnie mnie odwiedza i kochanka ze zdjęcia prawde objawili i razem ze strachem przepadli tajemnie. Poduszka pachnie żywą tęczą, a my słabi krzyżujemy miłość i wolność palimy na stosach.

               Sen co srebrem winien płynąć, utonął jak koszmar w dziecka delikatnej wyobraźni, złożył się w kłębek i rwie sie do lotu...

 

Kurtyna opadła, świece gasną, ostatnie oklaski cichną w audytorium.

Silnie przeżywam czy spektakl był wystarczająco wizyjny, by było można skłonić sie przed śmiercią?


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ce.
Ce. 16 czerwca 2011, 22:06
bez trzykropka i dwóch znaków zapytania na końcu
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 21 czerwca 2011, 12:39
Literówki czynisz! Popatrz: "skłoniłęm", "śpiewałęm".

Jak na tak krótki tekst, zdecydowanie za dużo tu wyeksploatowanych figur: stygmaty, krzyże, łzy agonii.

Zastanawia mnie również, dlaczego wrzuciłeś to jako wiersz.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 23 czerwca 2011, 00:36
Niechlujnie - to po pierwsze. Inna sprawa, że używasz wielkich słów, ale je trzeba czymś wypełniać, żeby nie stały się tylko nadmuchanymi balonikami, które wędrują bez celu, aż w końcu pękają.
przysłano: 16 czerwca 2011 (historia)

Inne teksty autora

Ciała i dusze
Wiktor Kaczmarek
Rozwód nieba i piekła
Wiktor Kaczmarek
Anulus Piscatoris
Wiktor Kaczmarek
Niecodzienny marzec
Wiktor Kaczmarek
Rymowany Katyń
Wiktor Kaczmarek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca