Literatura

puste spojrzenie (wiersz)

anastazja


niespokojny sen w szarej poscieli    

nie daje się przeprosić
wczoraj nie mogłam  

 

żalu nie zmyjesz

 

z dnia na dzień 

potrzebuję czasu by osuszyć oczy
zamknąć noc i zejść
 

o jedno cierpienie niżej

 

 

(MiCze)


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 sierpnia 2011, 09:00
Kilka lat temu jak bywałam na kole historycznych czy filozoficznym strasznie się nabijałam z mądrych chłopców, że im mamy musiały na dobranoc czytać podręczniki z historii, konstytucje czy podsuwały Nietzschego. Dzisiaj zaczynam się zastanawiać nad tym, że to być może o wiele lepsze rozwiązanie niż bajki, zwłaszcza te bajki okiełznane, którym zabrano złe postaci, wlepiono dobre zakończenia i przekonywano, że dobrym przysługuje nagroda za cierpienia. Potem nam się to koduje w głowie i każda dziewczynka czeka rycerza bądź księcia (patrząc z punktu historycznego - wcale nie byli tacy wspaniali).

Żeby zejść niżej potrzebny byłby poziom wyższy, potem jakaś lina czy schody - skok to nie byłoby raczej zejście. Pokazałaś w tekstach, że stać się na więcej, ten nie ma charakteru, jest po prostu nijaki. Nic nie stanie się mocne tylko przez to, że jest o koszmarach i wywlecze się śmierć w słowie, trzeba pracować nad uczuciami, które tekst ma w czytelniku wywołać.
anastazja
anastazja 15 sierpnia 2011, 20:57
Zgadzam się z Tobą w kwesti bajek, że są dzieci, którym czyta się(niektóre same w wieku trzech lat nawet) mądre książki.
Ja jednak dziękuję mojej mamie za bajki. Dzięki ich mądrościom, wiedziałam, że trzeba być dobrym, kochać zwierzęta, przyrodę. I niekoniecznie czekać na księcia, choć bywa.
A wiersz? - nie taki zły Justyno.
Pozdrawiam.
ew
ew 18 sierpnia 2011, 18:43
Mnie nie ujęłaś tym tekstem, Anastazjio, jest smutny, i to dobrze, ale jest też bardzo banalny, o osuszaniu oczu już się naczytałam dosyć. Poza tym nie czytam żadnego ukrytego przesłania, co mogłoby uspić nudę, która wkradła Ci się w wersy.
olio
olio 1 września 2011, 14:55
no nie! wy znowu swoje opiekunowie. Moze i nienajlepszy tekst, czytałem inne, widać że stać autorkę na lepszy. Natomiast nie zgadzam się z " utartymi rekwizytami, lub komentarza banał. Zastanówcie się dobrze, co znaczy banał? Wierzę w inteligencję opiekunów.
Olio.
anastazja
anastazja 6 września 2011, 20:22
oli :)
przysłano: 13 sierpnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

Tamtego dnia
anastazja
La nipote Daria
anastazja
Spowiedź
anastazja
Lato na walizkach
anastazja
Mrok
anastazja
Jestem jak pies
anastazja
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca